Multipli mijelom sa pulmonalnom diseminacijom - Terzić, Brankica; Maksić, Djoko; Škuletić, Vesna; Pilčević, Dejan; Mijušković, Mirjana; Čukić, Zoran; Obrenčević, Katarina; Petrović, Marijana; Tadić - Pilčević, Jelena; Petrović, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Multipli mijelom je hematološko maligno oboljenje koje se odlikuje klonalnom proliferacijom plazma ćelija u koštanu srž. Ekstramedularna diseminacija multiplog mijeloma izuzetno je retka. U samo nekoliko slučajeva opisana je diseminacija multiplog mijeloma u pluća. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnika sa multiplim mijelomom plućne lokalizacije, starog 79 godina, koji je hospitalizovan zbog febrilnosti i infiltrativne promene u desnom pluću. Dva meseca pre prijema, zbog razvoja terminalne bubrežne slabosti, započeto je lečenje hemodijalizom, tri puta nedeljno. Od tog perioda bolesnik je bio oliguričan, a zbog pojave febrilnosti i hemoptizija lečen je najpre dvojnom antibiotskom terapijom, na čiju primenu je došlo do prolaznog poboljšanja opšteg stanja, ali bez povlačenja pleuranog izliva. Nakon učinjene torakocenteze, a potom i mijelograma, postavljena je dijagnoza multiplog mijeloma. Zaključak. Kod bolesnika srednjeg i starijeg životnog doba uz opštu slabost, malaksalost, gubitak telesne mase, bubrežnu insuficijenciju koja brzo progredira do terminalne, ukoliko se pojave simptomi u respiratornom traktu, diferencijalno dijagnostički treba razmišljati i o ekstramedularnoj, plućnoj diseminaciji multiplog mijeloma.