Efekat neuropeptida Y na konstrikciju facijalne arterije kunića izazvane norepinefrinom posle okluzije karotidne arterije - Roganović, Jelena; Petrović, Nina; Djukić, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Pokazano je da se okluzivne promene aterosklerotične prirode mogu opaziti na orofacijalnim granama spoljne karotidne arterije. Ishemija izazvana aterosklerozom, dovodi do poremećaja stvaranja i oslobađanja faktora poreklom iz endotela. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj okluzije karotidne arterije (10, 30 i 60 min) na vazokontraktilne efekte norepinefrina (NOR) i neuropeptida Y (NPY) na izolovanoj žlezdanoj grani facijalne arterije kunića, glavne dovodne arterije za submandibularnu žlezdu. Metode. U kupatilu za izolovane krvne sudove ispitivane su izometrijske promene tonusa arterijskih preparata, pre i posle okluzije karotidne arterije. Rezultati. Koncentracijski-zavisan vazokontraktilni efekat NOR bio je značajno veći posle 30 i 60 min karotidne okluzije, ali samo na preparatima sa očuvanim endotelom. Primenjen u rastućim koncentracijama, NPY nije imao efekta na tonus izolovane žlezdane grane facijalne aterije kunića, ali je povećao vazokontraktilni efekat NOR na svim ispitivanim preparatima. Povećanje vazokontraktilnog efekta NOR u prisustvu NPY bilo je značajno manje posle 30 i 60 min okluzije. Takođe, efekat NPY posle karotidne okluzije bio je značajno veći na preparatima sa očuvanim endotelom u odnosu na preparate sa uklonjenim endotelom. Zaključak. Ovo istraživanje pokazalo je povećanje vazokontraktilnog efekta NOR i smanjenje potencirajućeg efekta NPY na vazokonstrikciju izazvanu NOR na facijalnoj arteriji kunića posle okluzije karotidne arterije koje su povezane sa promenjenom funkcijom endotela.