Kefalometrijska analiza kranijalne baze i prednjeg dela lica kod osoba sa mandibularnim prognatizmom - Čutović, Tatjana; Jović, Nebojša; Stojanović, Ljiljana; Radojičić, Julija; Mladenović§, Irena; Matijević, Stevo; Kozomara, Ružica (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cij. U litetaruri postoje različiti stavovi o povezanosti morfologije i veličine kranijalne baze i sagitalnih međuviličnih odnosa. Cilj ovog rada bio je da se ispita morfologija kranijalne baze, uključujući i prednji deo lica, kod ispitanika sa mandibularnim prognatizmom da bi se razjasnile nedoumice donekle suprotnih stavova u literaturi. Metode. Analizirani su rendgenkefalometrijski snimci ukupno 60 bolesnika Klinike za stomatologiju VMA. Svi bolesnici bili su muškog pola, starosti od 18 do 35 godina koji ranije nisu bili ortodontski lečeni. Bolesnici su prema dentoskeletnim odnosima vilica i zuba bili svrstani u dve grupe: grupu P (bolesnici sa mandibularnim prognatizmom) i grupu E (kontrolna grupa ili grupa eugnatih bolesnika). Izmereno je i analizirano 15 kefalometrijskih parametara koji su se odnosili na kranijalnu bazu, frontalni deo lica kao i sagitalne međuvilične odnose. Rezultati. Dobijeni rezultati ukazuju da ni dimenzije kranijalne baze, ni njen ugao ne igraju značajnu ulogu u nastanku mandibularnog prognatizma. Analizom međuzavisnosti ustanovljeno je da postoji statistički značajna negativna korelacija između ugla kranijalne baze (NSAr) i uglova maksilarnog (SNA) i mandibularnog (SNB) prognatizma, kao i pozitivna korelacija između ugla nagiba ramusa prema kranijalnoj bazi (GoArNS) i ugla sagitalnih međuviličnih odnosa (ANB). Dimenzije sedlaste jamice (sella turcica), njena širina i dubina, kao i dužina nosne kosti statistički su značajno povećane kod bolesnika sa mandibularnim prognatizmom, dok ostale analizirane dimenzije prednjeg dela lica nisu bile izmenjene kod ove malokluzije u odnosu na eugnate bolesnike. Zaključak. Pokazalo se da je uticaj kranijalne baze i prednjeg dela lica na ispoljavanje profila kod bolesnika sa mandibularnim prognatizmom mnogo manji ali svakako složeniji, pa bi u dalja istraživanja trebalo uključiti morfogenetska ispitivanja maksilomandibularnog kompleksa kod ocenjivanja ovog uticaja.