Tumori pluća: rana i odložena akumulacija 99mTc-metoksi-2-izobutilizonitrila - Nikoletić, Katarina; Mihailović, Jasna; Srbovan, Dolores; Kolarov, Violeta; Žeravica, Radmila (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Novi radiofarmaceutici su nespecifični i većina njih se akumuliše u benignim tumorima, ali i u zapaljenskim lezijama, apscesima ili granulomatoznim lezijama. Na senzitivnost snimaka tumora utiču razni faktori kao što su izbor radiofarmaceutika, patohistološki tip tumora, veličina, lokalizacija ili način lečenja. Cilj ove studije bio je da se proceni nakupljanje 99mTc-metoksi-2-izobutilizonitrila (99mTc-MIBI) unutar tumora pluća određivanjem rane/odložene akumulacije, odnosno eliminacije 99mTc-MIBI, kao i da se utvrde mogući faktori koji bi mogli uticati na akumulaciju ovog radiofarmaceutika. Metode. Dvofazna 99mTc-metoksi-2-izobutilizonitril jednofotonska emisiona kompjuterizovana tomografija (rana i kasna) urađena je kod 60 bolesnika sa tumorom pluća (grupa 1 – 30 benignih i grupa 2 – 30 malignih tumora). Izračunavali smo odnos nakupljanja na ranim (early ratio – ER) i odloženim snimcima (delayed ratio – DR), kao i indeks retencije (retention index – RI). Regresiona analiza korišćena je u cilju utvrđivanja pojedinačnog uticaja etiologije, veličine, lokalizacije i patohistološkog tipa tumora na vrednosti akumulacije/eliminacije radiofarmaka. Rezultati. Vrednosti ER i DR bile su statistički značajno različite u obe ispitivane grupe (p < 0,01), sa manjim izmerenim vrednostima kod benignih u poređenju sa malignim tumorima (ER 1,36 ± 0,094 i DR 1,25 ± 0,089 vs ER = 1,93 ± 0,106 i DR = 1,7 ± 0,095, respektivno). Utvrđeno je da veličina tumora pluća značajno utiče na promene vrednosti ER i DR (p < 0,01), sa intenzivnijom akumulacijom unutar tumora dimenzija preko 3 cm. Zaključak. Rana i odložena akumulacija 99mTc-metoksi-2-izobutilizonitrila u tumorima pluća je koristan parametar za njihovu diferencijaciju, dok vrednost indeksa retencije nema uticaja na diferenciranje benignih i malignih tumora pluća. Veličina tumora pluća statistički značajno utiče na vrednosti ER i DR. Ostali ispitivani faktori, kao što su lokalizacija ili patohistološki tip unutar grupe 1 ili grupe 2, ne utiču na vrednosti ER i DR.