Rasprostranjenost upotrebe psihoaktivnih supstanci kod adolescenata i njena povezanost sa sociodemografskim faktorima - Rakić, Dušica B.; Rakić, Branislava; Milošević, Zoran; Nedeljković, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Adolescencija je period najvećeg rizika za početak upotrebe psihoaktivnih supstanci: pušenje cigareta, konzumacije alkohola i nezakonitih droga. U prvoj deceniji novog milenijuma zapažen je porast upotrebe psihoaktivnih supstanci kod adolescenata. Cilj rada bio je utvrđivanje prevalencije upotrebe psihoaktivnih supstanci kod adolescenata i povezanost sa sociodemografskim faktorima. Metode. Istraživanje je sprovedeno među adolescentima u Novom Sadu, tokom 2010–2011. godine, i uključilo je 594 adolescenta (275 muških i 319 ženskih), uzrasta 15–19 godina. Korišćen je anketni upitnik, specijalno sastavljen za ovo istraživanje. Statistička obrada rađena je u SPSS17. Povezanost parametara procenjivana je metodama korelacije po Pirsonu, a razlike frekvencija ispitane su pomoću χ2-testa. Početni stepen statističke značajnosti bio je p < 0,05. Rezultati. Rasprostranjenost upotrebe psihoaktivnih supstanci bila je statistički veća kod muškog pola. Cigarete je pušilo 21,45% muških i 15,67% ženskih (p < 0,01), alkohol konzumiralo 81,6% muških i 69,11% ženskih (p < 0,001) i nezakonite droge koristilo 13,65% muških i 8,30% ženskih ispitanika (p < 0,05). Postojala je pozitivna korelacija između pušenja cigareta i konzumiranja alkohola, a negativna kod korišćenja nezakonitih droga (p < 0,01). Učestalost upotrebe psihoaktivnih supstanci bila je statistički veća kod adolescenata koji imaju lošiji uspeh u školi (p < 0,01), žive u poremećenim porodicama (pušenje cigareta p < 0,5, nezakonite droge p < 0,01) i imaju veći nedeljni džeparac (pušenje cigareta p < 0,5; konzumiranja alkohola p < 0,01). Zaključak. Stabilna porodica, mali nedeljni džeparac i odličan uspeh u školi su protektivni faktori u prevenciji upotrebe psihoaktivnih supstanci kod adolescenata.