Transaksilarna torakoskopska simpatektomija jednom incizijom - Marić, Nebojša; Stanić, Vojkan; Ristanović, Aleksandar; Cvijanović, Vlado; Milisavljević, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Uzroci primarne hiperhidroze nisu poznati. Ovaj poremećaj javlja se u ranom detinjstvu, a pogoršava se u pubertetu i zrelom dobu. Zastupljen je podjednako kod oba pola. Simptomi se pojačavaju sa porastom temperature, kao i zbog emocionalne napetosti koja deluje na simpatički nervni sistem. Cilj rada bio je prikaz video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) simpatektomije kao metode trajnog lečenja problema prekomernog znojenja. Metoda jednom incizijom pruža minimalne estetske defekte, a maksimalan efekat operacije. Metode. Svi bolesnici koji su podvrgnuti torakoskopskoj simpatektomiji od T2–T5 simpatičkog gangliona primenom jedne male incizije u trećem međurebarnom prostoru, u nivou prednje aksilarne linije, analizirani su u vremenskom intervalu od septembra 2009. do novembra 2010. prema postoperativnom morbiditetu i ishodu operacije (klinička evaluacija i vizuelna analogna skala) radi procene efekta operacije izvedene na ovaj način. Rezultati. Analizirani su podaci 47 bolesnika (18 muškaraca, 29 žena), starih od 18 do 48 godina (prosečno 29 godina) kod kojih su urađene 94 bilateralne VATS simpatektomije. Indikacije za simpatektomiju uključivale su znojenje lica (6,38%), znojenje dlanova (34,04%), znojenje pazušnih jama (14,89%) i/ili dlanova i pazušnih jama (44,68%). Najveći procenat (98,6% ) bolesnika napustio je bolnicu sledećeg dana, postopeativni 30-dnevni mortalitet bio je 0 i nije bilo potrebe za konverzijom u otvorenu proceduru. Od komplikacija zabeležena je pojava parcijalnog pneumotoraksa kod dva bolesnika koji su lečeni eksuflacijom i torakalnom drenažom i pojava unilateralnog tranzitornog Hornerovog sindroma kod jednog bolesnika. Tromesečno i jednogodišnje praćenje nakon operacije ukazalo je na odlične funkcionalne i kozmetske efekte operacije bez rezidualnog bola. Kompletno povlačenje simptoma hiperhidroze zabeleženo je kod 44 (93,62%) bolesnika. Ponavljanje simptoma nakon početne regresije zabeleženo je kod tri (6,38%) bolesnika 12 meseci nakon operacije, dok je kod bolesnika koji su operisani zbog hiperhidroze lica značajno povećano znojenje stopala. Poboljšanje kvaliteta života primećeno je kod 45 (95,6%) bolesnika. Zaključak. Transaksilarna torakoskopska simpatektomija jednom incizijom daje odlične kozmetske i funkcionalne rezultate kod bolesnika sa primarnom fokalnom hiperhidrozom.