Parametri Hajdelberg tomografije II mrežnjače u proceni progresije glaukoma pri visokom i normalnom očnom pritisku - Risović, Dušica; Gvozdenović, Ranko; Marjanović, Ivan; Abazi, Zihret; Stamenković, Miroslav (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Heidelberg retina tomography (HRT II) koristi se za kvantitativnu procenu topografije optičkog diska očiju sa glaukomom kod povećanog intraokularnog pritiska (high-pressure glaucoma – HPG) i kod normalnog intraokularnog pritiska (normal-pressure glaucoma – NPG) da bi se utvrdilo koji od globalnih i segmentnih parametara optičkog diska mogu biti najpodesniji za praćenje progresije ova dva poremećaja. Metode. Urađena je analiza rezultata dobijenih za 73 oka 73 bolesnika sa HPG i NPG u odnosu na starost bolesnika, refraktivnu grešku, kvalitet HRT snimaka i stereometrijske parametre. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna razlika (p < 0,05) između globalnih početnih vrednosti i rezultata praćenja u zapremini oboda, maksimalnoj dubini ekskavacije i parametrima trećeg momenta (grupa HPG) i u odnosu C/D, zapremini ekskavacije, zapremini oboda i parametrima trećeg momenta (grupa NPG). Početne vrednosti i rezultati praćenja retinalnog sloja nervnih vlakana u temporalnom i inferotemporalonom sektoru pokazali su statistički značajnu razliku u obe grupe. Zaključak. Nekoliko HRT II stereometrijskih parametara korisno je za praćenje progresije promena na optičkom disku i okolnoj mrežnjači kod bolesnika sa HPG i NPG. Za analizu progresije glaukoma korisno je, prema tome, praćenje i segmentnih i globalnih parametara optičkog diska.