Uticaj dezinficijenasa na dimenzionalnu stabilnost otisaka izrađenih od adicionih i kondenzacionih silikona - Sinobad, Tamara; Obradović-Djuričić, Kosovka; Nikolić, Zoran; Dodić, Slobodan; Lazić, Vojkan; Sinobad, Vladimir; Jesenko-Rokvić, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Dimenzionalna stabilnost i preciznost otiska posle hemijske dezinfekcije potapanjem u dezinficijens predstavljaju osnovu za preciznost definitivnih zubnih nadoknada. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni dimenzionalna stabilnost otisaka izrađenih od adicionih i kondenzacionih silikona posle dezinfekcije u antimikrobnim rastvorima. Metode. Napravljen je uzorak od 120 otisaka, dobijenih otiskivanjem modela gornje vilice sa ispreparisanim zubima za metalokeramičke krune. Od otisnih materijala korišćena su dva kondenzaciona silikona (Oranwash L – Zhermack i Xantopren L Blue – Heraeus Kulzer) i dva adiciona silikona (Elite H-D + regular body – Zhermack i Flexitime correct flow – Heraeus Kulzer). Odmah po odvajanju od modela, otisci su potopljeni u odgovarajući dezinficijens (glutaraldehid, benzalkonijum-hlorid – Sterigum i 5,25% NaOCl) u trajanju od 10 min. Kontrolnu grupu činili su uzorci koji nisu tretirani dezinficijensom. Uzastopna merenja istovetnih otisaka vršena su pomoću fotoaparata Canon G9 (12 megapiksela, 2 fps, 6 ´ / 24 ´), a automatizovana sa računara Asus VX 2R Lamborghini-Intel C2D 2,4 GHz, korišćenjem opcija softverskog paketa Remote Capture tako da su dobijene vremenske serije fotografija istog otiska. Rezultati. Utvrđene su izražene dimenzionalne promene svih uzoraka kako u funkciji vremena tako i u funkciji primenjenog dezinficijensa. Rezultati pokazuju postojanje značajnih razlika dimenzionalnih promena između grupe kondenzacionih silikona i grupe adicionih silikona za isto vreme i isti primenjeni dezinficijens (p = 0,026, F = 3,95). Zaključak. Najveće dimenzionalne promene otisaka uzetih adicionim i kondenzacionim silikonima beleže se u prvom satu po odvajanju sa modela.