Renalna displazija sa ipsilateralnim ektopičnim ureterom koji oponaša apsces prostate - Grbić, Dragan; Jeremić, Dimitrije; Vojinov, Saša; Popov, Milan; Marušić, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Ektopični ureter kod muškaraca obično se drenira u prostatu (50%). Tokom razvoja uretera tanka membrana (Chawallia membrana) razdvaja lumen uretera i urogenitalni sinus na nivou spoja uretera i urogenitalog sinusa. Rupturom ove membrane dolazi do drenaže urina iz uretera u urogenitalni sinus. U radu je prikazan bolesnik sa renalnom displazijom i ektopijom ipsilateralnog uretera koji je otkriven u okviru diferecijalnodijagnostičke pretrage suspektnog apscesa prostate. Prikaz bolesnika. Supfebrilan (37,3°C) bolesnik star 23 godine, inače zdrav, žalio se na konstantan, intenzivirajuci bol u perineumu koji nije prolazio na antibiotsku i analgetsku terapiju. Digitorektalnim pregledom (DRP) nađena je simetrična prostata sa mekim, osetljivim, izdignutim levim lobusom što je izazvalo sumnju na postojanje apscesa prostate. Načinjena je transrektalna ultrasonografija (TRUS), ali slika tubularne formacija u levom lobusu prostate sa proksimalno nedefinisanom ekstraprostatičnom ekstenzijom i kaudalnim slepo zatvorenim intraprostatičkim krajem bila je inkonkluzivna za definitivnu dijagnozu apscesa prostate. Načinjeno je snimanje magnetnom rezonancom (MRI) kada je i postavljena definitivna dijagnoza renalne displazije sa ipsilateralnim ektopičnim ureterom, ispunjenim inflamiranim sadržajem koji daje lažnu sliku apscesa prostate. Načinjena je transuretralna incizija slepo zatvorenog distalnog kraja levog ektopičnog uretera. Endoskopsko hirurško lečenje bilo je dovoljno za prestanak tegoba. Oporavak bolesnika protekao je uredno. Zaključak. Pregledom literature nismo naišli na prikaz bolesnika sa renalnom displazijom i ipsilateralnim ureterom koji oponaša apsces prostate. Cistične malformacije u muškoj karlici mogu rezultirati kranijalno postavljenim ureteralnim pupoljkom, sa odloženom apsorpcijom i ektopičnom prezentacijom donjeg dela uretera.