Procena zdravstvenog stanja i kvaliteta života beskućnika u Beogradu - Sarajlija, Marija; Jugović, Aleksandar; Živaljević, Dragan; Merdović, Boro; Sarajlija, Adrijan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Beskućništvo predstavlja problem sa širokim društvenim, zdravstvenim i ostalim implikacijama. Postoje brojni dokazi da beskućnici imaju višu prevalenciju hroničnih (mentalnih i somatskih) oboljenja u odnosu na opštu populaciju. Cilj rada je bio utvrđivanje kvaliteta života (KŽ) i depresivnosti kod beskućnika, socijalnodemografskog i zdravstvenog statusa u ovoj populaciji, te analiza faktora koji utiču na KŽ i depresivnost beskućnika. Metode. Istraživanje je sprovedeno u Centru za smeštaj odraslih i starih lica u Beogradu tokom januara 2012. godine. Korišćen je komplet upitnika: SF-36 za ispitivanje KŽ, Bekova skala depresije II (BDI-II) i sociodemografski upitnik. Analiza je obavljena metodama deskriptivne i analitičke statistike. Rezultati. Studija je obuhvatila 104 ispitanika. Većinu su činili muškarci (74%), a prosečna starost je iznosila 48,2 ± 13,0 godina. Kod 35,6% ispitanika utvrđena je dijagnoza psihijatrijske bolesti (najčešće depresije). Samoubistvo je pokušalo 28 (26,9%) ispitanika. U uzorku je bilo 82,7% pušača, a najčešće hronične somatske bolesti su bile kardiovaskularne bolesti. Komorbiditet više somatskih bolesti je bio prisutan kod trećine ispitanika. Fizička uloga je jedini domen KŽ koji je bio niži nego u opštoj populaciji (p < 0,001). Depresija teškog stepena utvđena je kod 20,2% ispitanika. Negativna korelacija postojala je između skorova BDI-II i svih skorova KŽ (p < 0,001). Zaključak. Mere za prevenciju beskućništva bi trebalo da uključe formiranje nacionalnog registra beskućnika, razvoj sistemske međusektorske saradnje i primenu specijalnih psihosocijalnih interventnih strategija. Kod beskućnika zdravstveni sistem treba da bude fokusiran na prevenciju i lečenje mentalnih poremećaja i hroničnih somatskih oboljenja.