Rekurentni herpes zoster komplikovan segmentnom parezom i postherpetičnom neuralgijom - Martić, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Postherpetična neuralgija i segmentna zoster pareza neke su od ređih komplikacija herpes zostera. Rekurentni herpes zoster je, takođe, retkost a viđa se samo kod 1,4% bolesnika mada je nešto češći kod obolelih od hronične limfatične leukemije (3,5%). Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnika sa hroničnom limfatičnom leukemijom koji je za godinu dana, u vreme remisije osnovne bolesti, imao tri epizode herpes zostera od kojih je jedna bila komplikovana segmentnom zoster parezom i postherpetičnom neuralgijom. Svako od ovih ispoljavanja zahvatalo je različite delove tela. Jedno od njih bilo je komplikovano postherpetičnom neuralgijom i segmentnom parezom. Kompletan oporavak usledio je posle svake od opisanih epizoda. Zaključak. Kako je imunosupresija mogući mehanizam reaktivacije virusa, moguće je da je upravo ona odgovorna i za pojavu navedenih retkih komplikacija herpes zostera.