Bronhokonstrikcija izazvana naporom i nespecifična hiperreaktivnost disajnih puteva kod obolelih od bronhijalne astme - Novković, Dobrivoje; Škuletić, Vesna; Vulin, Aleksandra; Cvetković, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Fizički napor je čest stimulus-uzročnik ispoljavanja astmatičnih simptoma. Hiperreaktivnost disajnih puteva je predisponirajući faktor za nastanak bronhoopstrukcije na napor i ona se dokazuje inhalacijom histamina ili sličnih materija. Cilj ove studije bio je da se ispita odnos između doze histamina potrebne za izazivanje nespecifične hiperreaktivnosti disajnih puteva i bronhoopstrukcije izazvane naporom. Metode. Ova studija preseka obuhvatila je 160 astmatičara, muškaraca, starih 19–27 godina, koji su imali pozitivan bronhoprovokacijski test na histamin. Koncentracija histamina kretala se od 0,03 do 4 mg/mL. Svim bolesnicima urađen je test opterećenja na pokretnoj traci. Test opterećenja smatran je pozitivnim ukoliko bi 5–10 minuta po završetku testa došlo do pada FEV1 za najmanje 15% od početnih vrednosti. Rezultati. Svi ispitanici imali su pozitivan histaminski test, a njih 50 i pozitivan test opterećenja. Postoji statistički visokoznačajna razlika u datim koncentracijama histamina između bolesnika koji su imali pozitivan test opterećenja i drugih kod kojih je test opterećenja bio negativan (1 mg/mL vs 0,5 mg/mL; U = 1678; p < 0,01). U grupi bolesnika sa pozitivnim testom opterećenja, postoji statistički visoko značajno više onih kod kojih je bronhoopstrukcija izazvana histaminom u dozi < 2 mg/mL (p < 0,01). Postoji statistički visokoznačajna povezanost doze histamina potrebne da se izazove bronhokonstrikcija i nalaza testa opterećenja (p < 0,01). Zaključak. U našoj grupi bolesnika koji su imali pozitivan test opterećenja bilo je značajno više bolesnika sa pozitivnim nespecifičnim bronhoprovokacijskim testom pri nižim koncentracijama histamina. Ovo ukazuje da postoji povezanost doze histamina potrebne da se izazove bronhokonstrikcija sa reaktivnošču na fizički napor.