Tupa trauma grudnog koša – pregled povreda dijagnostikovanih MDCT pregledom - Turkalj, Ivan; Petrović, Kosta; Stojanović, Sanja; Petrović, Djorđe; Brakus, Alma; Ristić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/ Cilj. Multidetektorska kompjuterizovana tomografija (MDCT) koja se odlikuje brzinom i preciznošću sve više se koristi u odeljenjima urgentne medicine. Cilj istraživanja bio je da se utvrde najčešće povrede grudnog koša, udružene vantorakalne povrede, kao i da se ustanovi ishod lečenja. Metode. Ova prospektivna studija obuhvatila je 61 bolesnika sa tupom traumom. Svakom bolesniku urađen je CT grudnog koša, kao deo inicijalne dijagnostike. Procenjen je broj povreda po organima i organskim sistemima grudnog koša. Evidentiran je uzrok povrede, dužina i ishod lečenja, kao i prisustvo povreda u drugim regijama. Rezultati. Povreda grudnog koša bila je udružena sa drugim regijama kod 80,3% bolesnika i to najčeće sa povredama ekstremiteta ili kostiju karlice kod 54.1% bolesnika, potom sa povredama glave kod 39,3% bolesnika. Kod 90,9% bolesnika sa smrtnim ishodom postojale su pridružene povrede grudnog koša. Lezije plućnog parenhima, pleuralni izlivi i frakture rebara bile su najčešće povrede kod 77,1%, 65,6% i 63,9% bolesnika, respektivno. Zaključak. Tupa trauma grudnog koša je značajan problem prevashodno kod muškarca u četrdesetim godinama i obično je uzrokovana saobraćajnim nezgodama. U slučaju pneumomedijastinuma ili medijastinalnog hematoma, savetuje se korišćenje 3D rekonstrukcija u postavljanju dijagnoze potencijalne traheobronhijalne povrede i povrede grudne aorte. Povećana rezolucija CT skenera dala je veliki broj nalaza koji su teško vidljivi na radiografiji, naročito u slučaju povrede plućnog parenhima i pleure. Trebalo bi imati na umu međutim, da nijedna tehnika snimanja ne može da bude jedini faktor pri odlučivanju o hirurškom lečenju.