Kliničke karakteristike endobronhijalne tuberkuloze - Samardžić, Natalija; Jovanović, Dragana; Marković-Denić, Ljiljana; Roksandić - Milenković, Marina; Popević, Spasoje; Škodrić-Trifunović, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Endobronhijalna tuberkuloza (EBTB) je tuberkuloza traheobronhijalnog stabla, mikrobiološki i/ili patohistološki potvrđena. Cilj rada bio je da se odrede kliničke karakteristike i dijagnostički aspekt endobronhijalne tuberkuloze. Metode. Ova retrospektivna studija sprovedena je u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu u periodu od januara 1997. do kraja decembra 2007. god. Analizirani su svi bolesnici sa EBTB koja je potvrđena bronhoskopski i biopsijom u navedenom periodu. Prikupljeni su anamnestički podaci bolesnika, podaci o fizikalnom pregledu i radiografiji pluća, laboratorijske analize sputuma, uz bronhoskopsku i patohistološku potvrdu. Rezultati. U studiji je bilo 57,6% osoba muškog pola. Najčešći simptomi bolesti bili su kašalj (71,2%), znojenje (54,2%), povišena telesna temperatura (49,2%), gubitak telesne mase (40,7%) i hemoptizije (13,6%). Kod većine bolesnika dijagnoza je postavljena unutar 30 dana od početka simptoma. U sputumu je kod 31,4% bolesnika potvrđen Mycobacterium tuberculosis, a kultura je bila pozitivna kod 55,9% bolesnika. Na radiografskom nalazu najčešće su bili zahvaćeni gornji režnjevi pluća (kod 63,5% bolesnika). Kaverne je imalo 60,4% bolesnika. Bronhoskopski nalaz je kod najvećeg broja pokazivao nespecifični bronhitis (39,9%) i edemohiperemični podtip EBTB (36,4%). Zaključak. U našoj zemlji EBTB je značajno češća kod muškaraca i osoba u pedesetim godinama života. Bronhoskopski nalaz koreliše sa kliničkim i laboratorijskim nalazom i omogućava lakše postavljanje dijagnoze i pravovremenu terapiju.