Faktori rizika od nastanka izrazitog straha od stomatološke intervencije kod studenata medicine - Janković, Slobodan; Aleksić, Dragana; Bahtijari, Zulfer; Jelić, Anica; Klačar, Jelena; Kovačević, Aleksandra; Mijailović, Nataša; Milovanović, Olivera; Petrović, Aleksandra; Radovanović, Ana; Sovrlić, Miroslav; Ružić Zečević, Dejana (Vojnosanitetski pregled, 2013)
Uvod/Cilj. Izraženi strah od stomatoloških intervencija spada u najsnažniji vid straha od zubara, te je cilj ove studije bio da se otkriju faktori koji utiču na nastanak izrazitog straha od stomatološke intervencije kod studenata fakulteta zdravstvene stuke. Metode. Učesnici u istraživanju bili su dodiplomski studenti Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji su pohađali nastavu tokom letnjeg semestra školske 2010/2011. godine (n = 1812). Metodom slučajnog uzorkovanja određeno je 800 studenata kod kojih je utvrđivana povezanost različitih faktora rizika i nastanka izrazitog straha od stomatološke intervencije. Izabrana je studija slučaj – kontrola, pri čemu su slučajeve činili studenti koji imaju izrazit strah od stomatološke intervencije. Svi učesnici istraživanja popunili su specijalno sastavljeni polu-strukturisani upitnik iz koga su dobijeni glavni ishodi studije: demografski podaci, stepen straha od stomatološke intervencije, navike vezane za higijenu usne duplje, način ishrane, stepen opšte anksioznosti i udružene bolesti. Rezultati. Ređi odlazak studenata kod stomatologa (Oradjusted = 7,02 [2,65; 18,60]) i odlazak samo kada su imali neki problem sa zubima (Oradjusted = 8,08 [1,28; 50,93]) bili su povezani sa izrazitim strahom od stomatološke intervencije. Isti rezultat je dobijen i kod studenata sa neadekvatnom higijenom usne duplje (Oradjusted = 4,25 [1,16; 15,60]). Ređi nastanak izrazitog straha od stomatološke intervencije bio je povezan sa češćim menjanjem četkice za zube (Oradjusted = 0,33[0,14; 0,76]) i hroničnim oboljenjem (Oradjusted = 0,01 [0,00; 0,09]). Stepen obrazovanja studenta nije bio povezan sa izrazitim strahom od stomatološke intervencije. Zaključak. Za nastanak izrazitog straha od stomatološke intervencije značajni faktori rizika su neadekvatna higijena usne duplje, ređe menjanje četkice za zube i ređi odlazak kod stomatologa na kontrolne preglede.