Konstrukcija modela za rano predviđanje egzacerbacije pneumonije izazvane Mycoplasmom pneumoniae kod dece: studija inkrementalne vrednosti zasnovana na dinamičkim promenama C-reaktivnog proteina i potklasa IgG - Wu, Lianfang; Yang, Qinglin; Liu, Huiqiong (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Egzacerbacija (pogoršanje) pneumonije izazvane Mycoplasmom pneumoniae (Mycoplasma pneumoniae pneumonija – MPP) kod dece obično se manifestuje kao teška ili refraktorna bolest. Cilj rada bio je da se proceni prediktivna vrednost dinamičke procentualne promene C-reaktivnog proteina – CRP (ΔCRP%) i potklase imunoglobulina (Ig) G1 za pogoršanje MPP kod dece kao i da se utvrdi da li njihovo uključivanje u osnovni prediktivni model poboljšava predviđanje pogoršanja bolesti. Metode. Ovom retrospektivnom studijom obuhvaćeni su pedijatrijski bolesnici sa dijagnozom MPP u periodu između 2020. i 2023. godine, koji su uključeni u studiju i svrstani u grupe prema pojavi pogoršanja MPP. Prikupljeni su početni klinički podaci, laboratorijski parametri, rezultati serijskih merenja CRP-a (u 0. i 72. satu), kao i nivoi potklasa IgG1–IgG4. Prema predviđenim verovatnoćama koje je generisao unapređeni model, bolesnici su podeljeni u tri grupe rizika: nizak rizik (< 0,20), srednji rizik (0,20–0,35) i visok rizik (≥ 0,35). Rezultati. Od 512 pedijatrijskih bolesnika, kod njih 110 (21,5%) zabeleženo je pogoršanje MPP. Multivarijantnom analizom kao nezavisni prediktori identifikovani su trajanje groznice, obostrana zahvaćenost pluća, snižen procenat limfocita, povišena laktat dehidrogenaza, povišen D-dimer, viši ΔCRP% (po povećanju od 10 procentnih poena) i niski nivoi IgG1 (p < 0,05). Unapređeni model je pokazao bolju diskriminativnu sposobnost, sa vrednošću površine ispod receiver operating characteristic (ROC) krive (area under the curve – AUC) od 0,873, što je značajno više nego kod osnovnog modela (0,792; p = 0,004). Analizom stratifikacije rizika pokazano je progresivno povećanje stope primećenih egzacerbacija u grupama niskog, srednjeg i visokog rizika (približno 10%, 30% i 50%, redom). Zaključak. I ΔCRP% i niski nivoi IgG1 nezavisni su prediktori egzacerbacije MPP kod dece. Uključivanje tih markera značajno poboljšava diskriminativnu sposobnost, kalibraciju i kliničku korisnost modela za predviđanje rizika od progresije bolesti.