Kvalitet života žena u reproduktivnom dobu koje imaju sindrom policističnih jajnika - Mlinar, Suzana (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Sindrom policističnih jajnika (polycystic ovary syndrome – PCOS) je najčešći endokrini poremećaj žena u reproduktivnom dobu i utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje i na kvalitet života (quality of life – QoL). Cilj rada bio je da se proceni QoL žena u reproduktivnom periodu koje imaju PCOS. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 100 žena starijih od 18 godina, kojima je dijagnostikovan PCOS. Kao instrument istraživanja korišćen je upitnik Short Form Health Survey-36 (SF-36). Za ispitivanje mogućih razlika u QoL u odnosu na ispitivane varijable, korišćeni su Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test i Spearman-ov koeficijent korelacije. Rezultati. Žene koje imaju PCOS i žive u ruralnim sredinama imale su značajno viši prosečni rezultat u domenu vitalnosti. Statistički značajna, jaka pozitivna korelacija sa ukupnim rezultatom QoL utvrđena je za podskale Mental Component Summary (MCS) (p < 0,001) i Physical Component Summary (PCS) (p < 0,001). Utvrđena je statistički značajna, ali slaba negativna korelacija između samoprocene zdravlja i PCS (p = 0,021), MCS (p = 0,004) i ukupnog skora QoL (p = 0,002), kao i između životnog doba i PCS (p = 0,023) i ukupnog skora QoL (p = 0,032). Zaključak. Žene u ruralnim područjima koje imaju PCOS bile su vitalnije i imale su bolji QoL. Niže samopouzdanje u vezi sa zdravljem povezano je sa lošijim QoL, posebno u psihološkom domenu. Kod žena sa ispoljenim PCOS se, uz ranu dijagnozu i odgovarajuću edukaciju, mogu ublažiti pojedini simptomi i sprečiti teške komplikacije.