Analiza uticaja visokofrekventnog elektromagnetnog zračenja na frekvenciju talasa na elektroencefalografiji - Biševac, Boban; Lukić, Stevo; Stojković, Mina (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Interesovanje za uticaje elektromagnetnih polja na ljudski organizam značajno je poraslo sa pojavom digitalnih mobilnih komunikacionih sistema, koji koriste pulsirajuća visokofrekventna elektromagnetna polja. U stanju mirovanja mobilni telefon ne emituje značajnu snagu signala, dok tokom aktivne komunikacije intenzitet elektromagnetnog polja može dostići vrednosti do 250 mW. Cilj rada bio je da se ispita da li izlaganje visokofrekventnim elektromagnetnim poljima utiče na frekvenciju talasa na elektroencefalografiji (EEG). Metode. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 60 ispitanika (30 osoba muškog pola i 30 osoba ženskog pola). Svakom ispitaniku su urađena dva uzastopna EEG snimanja u trajanju od oko 20 min. Prvo EEG snimanje obavljeno je u stanju mirovanja bez upotrebe generatora elektromagnetnog polja. Nakon toga je usledilo drugo EEG snimanje tokom korišćenja mobilnog telefona u trajanju od 10 min na jednom uvu, potom je načinjena pauza od oko 2 min i snimanje je ponovljeno na suprotnom uvu, takođe u trajanju od 10 min. Kao izvor visokofrekventnog elektromagnetnog polja korišćen je standardni mobilni telefon. Rezultati. Analiza frekvencija talasa na EEG nije pokazala statistički značajne razlike kod oba pola pre i posle izlaganja mobilnom telefonu u alfa, beta i delta frekventnim opsezima. Promena u teta frekventnom opsegu kod ženskih ispitanica nakon izlaganja mobilnom telefonu bila je lokalizovana u desnoj hemisferi. Zaključak. Metodološka ograničenja su najverovatniji razlog za odsustvo zabeleženih promena kod većine ispitanika. Uočeni efekti mogu biti toliko suptilni ili sporadični da standardna EEG snimanja ne uspevaju da ih detektuju. Iz tog razloga, izostanak uočenih promena ne može se tumačiti kao dokaz da visokofrekventna elektromagnetna polja ne utiču na EEG aktivnost.