Kliničko lečenje rana primenom nano plazme obogaćene tombocitima - Xu, Yongjun; Zhu, Haifeng; Feng, Jian; Shen, Bin (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Hronične refraktorne rane su teško zarastajuće lezije koje su podložne infekcijama uzrokovanim bakterijama i drugim patogenima, što dovodi do dodatnog oštećenja tkiva i značajnog smanjenja kvaliteta života bolesnika. Cilj rada bio je da se ispita efikasnost nano plazme obogaćene tombocitima (platelet-rich plasma – PRP) – nano-PRP u poređenju sa konvencionalnom PRP u kliničkom lečenju rana. Metode. U studiju je bilo uključeno ukupno 96 bolesnika sa hroničnim refraktornim ranama, uključujući rane izazvane traumom i dekubitalne ulkuse, primljenih u periodu od juna 2021. do juna 2023. godine. U skladu sa primenjenim tretmanom, bolesnici su bili podeljeni u dve grupe: opservacionu grupu (OG) (n = 47) tretiranu nano-PRP i kontrolnu grupu (KG) (n = 49) tretiranu konvencionalnom PRP. Razlike između grupa analizirane su korišćenjem t-testa za nezavisne uzorke za kontinuirane varijable i Hi-kvadrat testa za kategorijske varijable. Rezultati. Ukupna efikasnost lečenja u OG bila je značajno veća nego u KG (p < 0,05). Nakon tretmana, vrednost skora na vizuelnoj analognoj skali se smanjila u obe grupe u poređenju sa početnim vrednostima, pri čemu je OG pokazala značajno niže rezultate od KG (p < 0,05). Brzina zarastanja rana je takođe bila značajno veća u OG (p < 0,05). Takodje, bolesnici tretirani nano-PRP pokazali su bolje ishode hiperplazije ožiljaka i kraće vreme zarastanja rane u odnosu na grupu tretiranu konvencionalnom PRP (p < 0,05). Zaključak. U poređenju sa konvencionalnom PRP, nano-PRP pokazuje bolju efikasnost u zarastanju rana kod pacijenata sa hroničnim refraktornim ranama, povezan je sa većim ublažavanjem bola i dovodi do boljih estetskih ishoda. Ovi nalazi ukazuju na to da nano-PRP može predstavljati efikasniju terapijsku opciju od konvencionalne PRP za kliničko lečenje teško zarastajućih rana.