Trodelni i četvorodelni bubrežni sinus: retka anatomska varijacija prisutna kod pedijatrijskog pacijenta - Çolak, Edis (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod. Anatomske varijacije bubrežnog sinusa se na ultrazvuku pojavljuju kao hiperehogena područja koja se mogu pogrešno protumačiti kao prave hiperehogene mase, poput bubrežnih angiomiolipoma. Prikaz bolesnika. Desetogodišnja devojčica upućena je u dečiju bolnicu tercijarnog nivoa zbog sumnje na bilateralne angiomiolipome bubrega. Prilikom prijema, rezultati laboratorijskih analiza bili su u granicama normalnih vrednosti. Ultrazvučnim pregledom utvrđeno je da su oba bubrega imala normalan položaj i veličinu. Na sagitalnom ultrazvučnom snimku desnog bubrega uočene su tri cilindrične mase koje se pružaju kroz sinus i daju izgled tri hiperehogene zone što ukazuje na trodelni bubrežni sinus. Na sagitalnom snimku levog bubrega prikazano je prisustvo višestrukih cilindričnih masa koje se pružaju kroz sinus i stvaraju izgled četiri hiperehogene zone identifikovane kao četvorodelni bubrežni sinus. Nalaz je protumačen kao retka benigna anatomska varijacija bez znakova patologije, te dodatna radiološka snimanja nisu bila potrebna. Zaključak. Precizna identifikacija ovih varijacija je važna kako bi se sprečilo da bolesnici budu podvrgnuti nepotrebnoj biopsiji i dodatnom snimanju.