Uticaj težine sindroma opstruktivne apneje-hipopneje u snu na kvalitet života i toleranciju napora kod obolelih od hipertenzije - Stojanović, Milovan; Deljanin Ilić, Marina; Ristić, Lidija; Stamenković, Zoran; Koraćević, Goran; Petrović, Dejan; Gojković, Dejana; Kostić, Jovana (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Sindrom opstruktivne apneje-hipopneje u snu (obstructive sleep apnea-hypopnea syndrome – OSAHS) povezan je sa smanjenim kvalitetom života (quality of life – QoL) i smanjenom tolerancijom fizičkog napora. Cilj rada bio je da se utvrdi da li težina OSAHS-a utiče na QoL i toleranciju napora kod bolesnika sa umerenim do teškim OSAHS-om i arterijskom hipertenzijom. Metode. Studija je obuhvatila 115 konsekutivnih bolesnika sa arterijskom hipertentijom koji su imali srednje tažak [40 (34,78%)] ili težak [75 (65,22%)] OSAHS. Tolerancija fizičkog napora procenjivana je korišćenjem testa fizičkim opterećenjem, dok je QoL procenjivan korišćenjem upitnika Short-Form 36 (SF-36). Rezultati. Ispitivane grupe se nisu statistički značajno razlikovale prema starosti (54,80 ± 8,91 vs. 53,55 ± 9,53, p = 0,494) i polu [ženska populacija: 11 (27,50%) vs. 13 (17,33%), p = 0,201]. Uočena je visoka prevalencija kardiovaskularnih faktora rizika. Bolesnici sa teškim OSAHS-om imali su značajno višu vrednost indeksa telesne mase i veći obim vrata. Isto tako, kod bolesnika sa teškim OSAHS-om gojaznost je bila zastupljenija. Pored toga, ova grupa bolesnika imala je značajno više vrednosti indeksa apneje-hipopneje, indeksa desaturacije i trajanje perioda u kome je zabeležena sautracija kiseonika ispod 90%. Nije bilo statistički značajne razlike ni u toleranciji fizičkog napora, niti u parametrima upitnika SF-36 između grupa. Takođe, nije utvrđena značajna korelacija između indeksa apneje-hipopneje, tolerancije fizičkog napora i parametara QoL. Kod dvoje asimptomatskih bolesnika registrovano je postojanje višesudovne koronarne bolesti. Zaključak. Oboleli od OSAHS-a generalno imaju brojne kardiovaskularne faktore rizika, niži QoL i smanjenu toleranciju fizičkog napora. Nije dokazano postojanje značajne korelacije između težine OSAHS-a, tolerancije fizičkog napora i QoL. Otkrivanje višesudovne koronarne bolesti kod asimptomatskih bolesnika u istraživanju naglašava klinički značaj skrininga na koronarnu bolest srca kod obolelih od OSAHS-a.