Nikolaj Sergejevič Korotkov: 120 godina njegove metode merenja arterijskog krvnog pritiska - Jelenković, Ankica (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Nikolaj Sergejevič Korotkov (1874–1920) bio je ruski vojni lekar, hirurg, koji je otkrio tehniku neinvazivnog merenja arterijskog krvnog pritiska. Merenje arterijskog krvnog pritiska je moguće na osnovu tonova registrovanih stetoskopom, danas poznatih kao Korotkovljevi, uz korišenje sfingomanometra. Tonovi nestaju kada je pritisak vazduha u manžetni postavljenoj oko nadlaktice veći od sistolnog pritiska. Pojava prvog od ukupno pet tonova javlja se posle postepenog ispuštana vazduha i označava sistolni pritisak. On je za nekoliko milimetara živinog stuba viši od onog dobijenog palpacijom radijalne arterije, kako se do tada određivalo. Nestanak poslednjeg, petog, tona uz dalje smanjenje vazdušnog pritiska u manžetni, označava dijastolni pritisak. Njega do tog momenta nije bilo moguće meriti ovako bezbolnim i jednostavim načinom. Upravo se navršilo 120 godina od kada je Korotkov, sa svega 31 godinom života, svoje otkriće prvi put saopštio 1905. godine u Petrogradu. Metoda je prepoznata od stručne javnosti 1939. godine. Od tada su u svetu prihvaćeni Korotkovljevi tonovi za merenje arterijskog krvnog pritiska. Ova metoda je do danas ostala neprevaziđena.