Korelacija između kliničke i histopatološke izmerene širine tumora kod bazocelularnog karcinoma kože - Gajić, Branislava; Lučić, Silvija; Milošević, Nataša; Božić, Srna; Ivkov Simić, Milana; Nišavić, Miloš; Roš, Tatjana; Levakov, Olivera (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Bazocelularni karcinom (basal cell carcinoma – BCC) je najčešći maligni tumor kože kod ljudi svetle puti. Iako ima nizak metastatski potencijal, lokalno može biti visoko invazivan, te pored funkcije dela tela na kome se nalazi može ugroziti i sam život. Većina BCC-a se može uspešno lečiti klasičnom hirurškom ekscizijom uz odgovarajuće sigurnosne margine. Cilj rada bio je da se proceni korelacija između kliničke i patohistološke širine kod ekscidiranih BCC-a. Metode. Prospektivna klinička i histopatološka studija obuhvatila je 45 bolesnika pregledanih na Odeljenju za dermatohirurgiju i tumore kože, Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, Novi Sad, Srbija, gde je analizirano ukupno 60 uzoraka primarnih BCC-a dobijenih klasičnom hirurškom ekscizijom. Uzeti su anamnestički podaci i obavljen je dermatološki pregled. Pre ekscizione biopsije, načinjen je rez duž ivice klinički vidljivog tumora do nivoa papilarnog dermisa, i dodata standardno preporučena sigurnosna margina. Histopatološka obrada uključila je mikroskopsku analizu na različitim uveličanjima. Histopatološka širina tumora merena je milimetarskim okularom. Ukupna klinički procenjena širina tumora određena je kao razdaljina između dva navedena reza na koži, a zabeležena je i razdaljina između reza i histopatološke margine tumora. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna korelacija između klinički određene i mikroskopski izmerene ukupne širine tumora (p < 0,05). Prosečna klinički procenjena širina bila je 9,55 ± 5,13 mm, dok je histopatološka širina bila 7,98 ± 4,75 mm. Statistički utvrđena razlika između klinički obeležene i mikroskopski izmerene širine tumora bila je u 96,7% slučajeva manja od 2,0 mm, tj. u 88,4% slučaja ova razlika u proceni bila je 1,0 mm ili manja. Zaključak. Postoji pozitivna korelacija između klinički procenjene i histopatološki verifikovane širine BCC-a.