Validnost i pouzdanost A-testa u proceni funkcionalnog kapaciteta obolelih od srčane insuficijencije - Ilić, Dejan; Tomić, Dragana; Djurdjević, Jovana; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Pre početka rane rehabilitacije, potrebno je obolelima od srčane insuficijencije (heart failure – HF) uraditi procenu funkcionalnog statusa. Iako je Bartelov indeks (BI) dobro poznat, nedavno je u širu kliničku praksu uveden A-test, osmišljen primarno za pacijente iz oblasti traumatologije i ortopedije. Cilj studije bio je da se ispita validnost i pouzdanost A-testa za procenu funkcionalnog stanja obolelih od HF. Metode. U studiju su bili uključeni oboleli od HF, pripadnici oba pola, bez obzira na starost ili ejakcionu frakciju leve komore, klasifikovani prema New York Heart Association (NYHA) I–IV klase, sa rezultatima ≥ 24 na mini-testu mentalnog stanja (Mini-Mental State Examination – MMSE), koji su testirani svakog dana u isto vreme. Dva iskusna viša fizioterapeuta su vršila testiranje i odvojeno popunjavala A-test i BI. Rezultati. Studijom je obuhvaćeno ukupno 77 bolesnika, dve trećine muškog pola, prosečne starosti 72 godine i prosečne ejekcione frakcije 41,83% [standardna devijacija (SD) = 11,46]. Prosečna NYHA klasa na prijemu iznosila je 2,75 (SD = 1,05) a na otpustu 2,42 (SD = 1,12), što je predstavljalo statistički značajno poboljšanje (Z = -4,914, p < 0,001). Validnost sadržaja potvrđena je niskim efektima poda (minimalni skor = 2,0%) i plafona (maksimalni skor = 10,8%), širokim opsegom vrednosti skorova (0–50) i odgovarajućom distribucijom skorova. Konkurentna validnost je potvrđena jakom korelacijom između A-testa i BI (ρ = 0,991, p < 0,001). Prediktivna validnost je dokazane jer je skor A-testa prvog dana značajan prediktor za BI na otpustu (β = 0,880, p ˂ 0,001, 95% confidence interval: 1,087–1,562). Konstruktivna validnost potvrđena je kroz četiri hipoteze. Bolesnici NYHA I i II klase, sa višim rezultatima na MMSE testu i višim ejekcionim frakcijama leve komore, pokazali su značajno bolje rezultate na A-testu. Godine starosti imale su značajan uticaj na rezultate. A-test je pokazao izuzetnu internu konzistentnost (α = 0,971) i visoku pouzdanost između ocenjivača (κ = 0,842). Zaključak. A-test je validan i pouzdan instrument za procenu funkcionalne sposobnosti obolelih od HF.