Procena Tp-e intervala i odnosa Tp-e/QTc kod pacijenata sa povredom usled nagnječenja - Zortuk, Ökkeş; Bedel, Cihan; Selvi, Fatih; Yavuz, Yavuz Fatih; Korkut, Mustafa (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Dok je povezanost između sistemskih nalaza i aritmije kod sindroma nagnječenja dobro poznata, ograničen broj radova se bavi istraživanjem korelacije između intervala the peak and the end of the T wave (Tp-e), odnosa Tp-e/QT i odnosa Tp-e/corrected QT (QTc) sa povredom usled nagnječenja. Cilj rada bio je da se proceni potencijal za nastanak aritmija kod pacijenata sa povredom usled nagnječenja korišćenjem intervala Tp-e, odnosa Tp-e/QT i odnosa Tp-e/QTc. Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 42 pacijenta podeljena u dve grupe: grupa sa povredama usled nagnječenja (n = 23) i kontrolna grupa (n = 19). Zabeleženi su demografski podaci pacijenata koji su se javili sa povredama usled nagnječenja. Ovi podaci uključivali su starost, pol, vitalne znake i komorbiditete pacijenata. Takođe su zabeleženi interval Tp-e, odnos Tp-e/QT i odnos Tp-e/QTc u cilju poređenja između dve grupe pacijenata. Rezultati. Parametri dobijeni elektrokardiogramom pokazali su značajne razlike u vrednostima Tp-e i Tp-e/QTc između grupe povređenih usled nagnječenja i kontrolne grupe. Tp-e je bio znatno viši kod povređenih usled nagnječenja u poređenju sa kontrolnom grupom (94,27 ± 27,90 vs. 73,36 ± 11,25, p = 0,024). Utvrđeno je da je odnos Tp-e/QTc bio značajno povišen kod povređenih usled nagnječenja u poređenju sa kontrolnom grupom (0,223 ± 0,064 vs. 0,180 ± 0,030, p = 0,010). Analiza krive receiver operating characteristic pokazala je da se pri graničnoj vrednosti Tp-e intervala od 79,50 težina povrede može predvideti sa osetljivošću od 82,6% i specifičnošću od 73,7%, što ukazuje na mogućnost predviđanja težine povrede pomoću Tp-e intervala (površina ispod krive: 0,805, p < 0,001). Zaključak. Kod pacijenata koji se javljaju na odeljenje hitne pomoći zbog povreda usled nagnječenja, pretpostavljamo da interval Tp-e i odnos Tp-e/QTc na elektrokardiogramu mogu služiti kao markeri za potencijalnu progresiju aritmije.