Uticaj usmerene pažnje na bilateralnu adaptaciju senzornog praga nadražaja tokom jednostrane kratkotrajne taktilne stimulacije - Galić, Vladimir; Berić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Neuroplastičnost somatosenzornog sistema može se manifestovati nakon kratkotrajne ili dugotrajne periferne taktilne stimulacije. Fokusirana pažnja je dobro poznat modulator neuralne obrade u vizuelnim i auditivnim sistemima. Međutim, njena uloga u primarnom somatosenzornom korteksu je nedovoljno razjašnjena. Cilj rada bio je da se ispita efekat fokusirane pažnje na kratkoročnu somatosenzornu neuroplastičnost nakon ponovljenih serija taktilnih stimulusa različitog intenziteta na identičnim mestima na šakama i ramenima. Cilj rada je takođe bio da se utvrdi da li ponovljeni taktilni stimulusi različitog intenziteta u predelu ramena nedominantne ruke dovode do smanjenja praga nadražaja i da se proceni da li slične promene nastaju i u kontralateralnom, nestimulisanom ramenu, na somatotopski identičnoj lokaciji. Metode. U ovu studiju je bilo uključeno 30 zdravih dobrovoljaca oba pola. Talas kontingentne negativne varijacije (contingent negative variation – CNV) i Go/NoGo paradigma za merenje reakcionog vremena bili su korišćeni kako bi se objektivno registrovao prag nadražaja za lak dodir, pre i nakon senzorne stimulacije. CNV talas bio je registrovan u okviru paradigme sa dva poznata stimulusa, od kojih je prvi bio taktilni a drugi vizuelni u vidu zelenog ili crvenog kruga koji su se nasumično pojavljivali na ekranu. Periferna taktilna stimulacija bila je sprovedena samo na nedominantnoj šaci i ramenu, i to kroz više serija sa 12 taktilnih stimulusa različitih intenziteta. Rezultati. Rezultati su pokazali statistički značajno sniženje praga nadražaja za lak dodir na oba ramena nakon taktilne stimulacije sprovedene samo na nedominantnom ramenu. Pored toga, kada god su bili detektovani CNV talasi u okviru Go/NoGo paradigme, reakciona vremena ispitanika bila su značajno kraća, što je služilo kao objektivna potvrda detekcije praga nadražaja pre i nakon periferne senzorne stimulacije. Zaključak. Kratkotrajna, unilateralna taktilna stimulacija dovodi do bilateralne, funkcionalne adaptacije proksimalnih regija gornjih ekstremiteta, što sugeriše interhemisferični homologni transfer u okviru somatosenzornog sistema, podržavajući princip somatotopskog organizovanja u somatosenzornoj neuroplastičnosti.