Šta oblikuje odluke kadeta? Faktori koji utiču na izbor Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije - Petrović, Aleksandar; Kostić-Stanković, Milica; Ignjatović, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Da bi se kreirala efektivna promotivna strategija Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije (MF VMA), neophodno je razumeti razloge zbog kojih se mladi opredeljuju da upišu ovu vojnu visokoškolsku ustanovu (VVŠU). Cilj rada bio je da se utvrde ključni faktori i ispita njihov uticaj na odluku kadeta da upišu MF VMA. Metode. Sprovedena je studija preseka tokom drugog semestra školske 2023/2024. godine sa 121 ispitanikom (kadeti i kandidati za upis na MF VMA). Kvalitativna faza sa ciljem definisanja istraživačkog instrumenta realizovana je metodom fokus grupe. Prikupljanje podataka realizovano je putem online upitnika. Analiza je vršena primenom višestruke linearne regresije. Rezultati. Najveći uticaj na odluku kadeta da upišu MF VMA imaju faktori: „kulturni kapital” (β = 0,260; p < 0,01), „fizička kultura” (β = 0,210; p < 0,05), „kvalitet vojnog medicinskog obrazovanja” (β = 0,191; p < 0,05), „karijera” (β = 0,176; p < 0,05) i „status“ (β = 0,171; p < 0,05). Zaključak. Rezultati ukazuju da na izbor MF VMA od strane kadeta utiče kombinacija ličnih i institucionalnih faktora pretežno socijalne prirode. Kandidati koji konkurišu za upis na MF VMA imaju naglašene lične afinitete prema profesiji oficira/vojnog lekara, visoko vrednuju kulturu vojne organizacije, cene obrazovnu ponudu VVŠU, i prepoznaju prilike za stručni i karijerni razvoj. Ova saznanja mogu doprineti definisanju promotivne strategije MF VMA i obezbediti da ta institucija ima stabilan priliv kvalitetnih i motivisanih kandidata za školovanje.