Prevalencija najčešćih spoljašnjih manifestacija i komorbiditeta kod muškaraca obolelih od dekompenzovane alkoholne ciroze jetre - Bokan, Goran; Mavija, Zoran; Kovačević, Marija; Bokonjić, Dejan; Prodanović, Verica (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Spoljašnje manifestacije i komorbiditeti predstavljaju važne kliničke aspekte dekompenzovane alkoholne ciroze jetre (ACJ), pružajući uvid u težinu bolesti i sistemsko zahvatanje. Cilj rada bio je da se ispita učestalost spoljašnjih znakova i komorbiditeta kod bolesnika muškog pola obolelih od dekompenzovane ACJ. Metode. Sprovedena je prospektivna, komparativna, opisna i analitička studija na Klinici za internu medicinu, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Istraživanje je obuhvatilo 123 bolesnika muškog pola kojima je postavljena dijagnoza dekompenzovane ACJ. Sve neophodne dijagnostičke procene, uključujući laboratorijske, mikrobiološke, serološke, radiološke i endoskopske preglede, obavljene su tokom njihove prve hospitalizacije. Rezultati. Prosečna starost bolesnika iznosila je 59,09 ± 9,32 godina. Najčešće spoljašnje manifestacije bile su žutica (79,67%), paučinaste vene (54,47%), palmarni eritem (36,58%) i ginekomastija (18,69%). Najčešći komorbiditeti bili su dijabetes melitus (19,51%), kongestivna srčana insuficijencija (17,88%) i hronična bubrežna bolest (11,38%). Ustanovljena je značajna korelacija između težine bolesti i prisustva spoljašnjih znakova, pri čemu je žutica bila najzastupljenija. Zaključak. Spoljašnje manifestacije i komorbiditeti su česti kod bolesnika muškog pola obolelih od ACJ, što odražava sistemski uticaj bolesti. Prepoznavanje ovih kliničkih pokazatelja može doprineti ranijoj dijagnozi, stratifikaciji rizika i prilagođenim terapijskim strategijama.