Akcesorna dojka – anomalija sa kojom se živi: prikaz slučaja i pregled literature - Golubović, Jelena; Nikcević, Suzana; Jeličić, Sandra; Supić, Svetlana; Pantić, Milica; Djordjević, Marjana; Kostić, Andrija (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Tokom normalnog razvoja fetusa, između drugog i trećeg meseca gestacije, od „mlečne linije“ se na prednjem delu grudnog koša, u nivou četvrtog međurebarnog prostora, formira grudni greben, dok preostali delovi involuiraju. Ukoliko ne dođe do involucije tog tkiva, dolazi do razvoja ektopičnog tkiva dojki, sa ili bez kompleksa bradavice-areole. Prikaz bolesnika. Prikazana je pacijentkinja stara 50 godina, koja je pregledana zbog bola u regiji desne dojke, mesec dana posle saobraćajne nesreće. Učinjenim kliničkim pregledom, ultrazvukom i mamografijom dokazano je prisustvo akcesorne dojke duž leve „mlečne linije“, inframamilarno, bez patoloških promena. Osim holecistitisa, zbog čega joj je operisana žučna kesa pre više godina, pacijentkinja ranije nije imala druga oboljenja, niti bilo kakav problem sa dojkama. S obzirom na to da pacijentkinja ranije nije imala tegobe, savetovan joj je ultrazvučni pregled dojki za godinu dana i mamografija za dve godine. Zaključak. Akcesorna dojka je urođena anomalija tkiva dojke, koju kliničari treba da razmotre kod pacijenata koji imaju izražen otok potkožnog tkiva u regionu „mlečne linije“, uz postojanje odgovarajuće kliničke slike. S obzirom na to da sva oboljenja koja se javljaju u normalnom tkivu dojke mogu zahvatiti i akcesorne dojke, neophodno je njihovo pravovremeno kliničko prepoznavanje i tretman.