Neotkrivena teška opstruktivna apneja u snu kao dominantan faktor rizika od nearteritične prednje ishemijske optičke neuropatije kod naizgled zdravog bolesnika - Katanić Pasovski, Katarina; Popević, Martin; Pasovski, Viktor; Petrović Pajić, Sanja; Iklozan, Kristina; Rančić, Nemanja; Resan, Mirko; Raičević, Ranko (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Nearteritična prednja ishemijska optička neuropatija (non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy – NAION) obično se manifestuje iznenadnim, bezbolnim gubitkom vida na jednom oku, često odmah po buđenju. Gubitak vida ostaje prilično stabilan tokom vremena, ali može biti praćen sličnim manifestacijama na drugom oku. Jedan od glavnih uzroka NAION-a je poremećena hemodinamska regulacija, praćena hipoperfuzijom prednjeg dela optičkog nerva. Prepoznati faktori rizika su arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes melitus, pušenje, itd. Prikaz bolesnika. Prikazan je 43-godišnji muškarac sa iznenadnim, bezbolnim gubitkom vida na desnom oku i tipičnim simptomima i znacima NAION-a. Pregled oftalmologa, praćen fluoresceinskom angiografijom i ispitivanjem vidnog polja, potvrdili su dijagnozu, dok u anamnezi nije otkriven nijedan od standardnih faktora rizika. Tokom hospitalizacije, medicinsko osoblje je primetilo da bolesnik hrče, budi se tokom noći sa osećajem nedostatka vazduha i da pokazuje dnevnu pospanost, što su kasnije članovi porodice potvrdili kao simptome prisutne već nekoliko meseci. Bolesnik je upućen specijalisti za poremećaje spavanja, koji je nakon dijagnostike konstatovao tešku nelečenu opstruktivnu apneju u snu (obstructive sleep apnea – OSA) i indikovao lečenje aparatom za kontinuirani pozitivni vazdušni pritisak (continuous positive air pressure – CPAP). Bolesnik je dobro reagovao na lečenje, pokazujući subjektivno i objektivno poboljšanje u dužini i kvalitetu sna. Nije zabeležena progresija NAION-a desnog oka ili oštećenja vida na levom oku posle 6 meseci od dijagnoze i uvođenja CPAP-a. Zaključak. Glavni i osnovni uzrok NAION-a kod prikazanog bolesnika je najverovatnije bila OSA. Ukazujemo na to da utvrđivanje OSA-e kod bolesnika sa visokim rizikom može doprineti ranoj dijagnozi i prevenciji NAION-a.