Anti-inflamacijska svojstva agoniste A3 receptora adenozina, piklidenozona, na modelu kultivisanih humanih mononuklearnih ćelija periferne krvi - Kozić, Ljiljana; Mališ, Vanja; Drakul, Marija; Rakočević, Sara; Bokonjić, Dejan; Mihajlović, Dušan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Piklidenozon (CF101, IB-MECA), selektivni agonist A3 adenozinskog receptora (A3AR), koristi se u kliničkim ispitivanjima za lečenje psorijaze. Brojni podaci in vitro i in vivo studija ukazuju da piklidenozon poseduje anti-inflamacijska i imunomodulacijska svojstva, ali njegovo dejstvo na humane mononuklearne ćelije periferne krvi (peripheral blood mononuclear cells – PBMCs) nije u potpunosti istraženo. Cilj ovog istaživanja bio je da se ispitaju anti-inflamacijski efekti piklidenozona na modelu kultivisanih, fitohemaglutininom (phytohaemagglutinin – PHA)-stimulisanih, humanih PBMCs. Metode. Humane PBMCs izolovane su iz venske krvi zdravih donora (n = 4) i tretirane različitim koncentracijama piklidenozona. Protočna citometrija i 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide – MTT test korišćeni su za određivanje vijabilnosti ćelija, dok su MTT metoda i metoda bojenja carboxyfluorescein succinimidyl ester (CFSE) korišćeni za analizu efekta piklidenozona na proliferaciju ćelija. Nivoi faktora nekroze tumora (tumor necrosis factor – TNF)-α, interleukina (IL)-6, IL-1β, IL-23, IL-36, IL-5, interferona (IFN)-γ, IL-17 i IL-10 određeni su specifičnim „sendvič“ enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA testom. Rezultati. Rezultati testova citotoksičnosti pokazali su da je najveća primenjena koncentracija piklidenozona (1 500 nM) smanjila metaboličku aktivnost PBMCs (p < 0,05) i povećala procenat ćelija u kasnoj apoptozi (p < 0,05) i nekrotičnih ćelija (p < 0,01). Netoksične koncentracije (250, 500, i 1 000 nM) smanjile su proliferaciju PBMCs (p < 0,05) u poređenju sa kontrolnim ćelijama. Ove koncentracije su takođe smanjile produkciju TNF-α (p < 0,001). Piklidenozon u koncentracijama od 250 i 1 000 nM smanjio je produkciju IL-23 (p < 0,05), dok su koncentracije od 500 i 1 000 nM smanjile produkcju IL-36 (p < 0,05). Piklidenozon je u koncentraciji od 1 000 nM povećao produkciju IL-1β, dok su ostale koncentracije smanjile njegovu produkciju (p < 0,01). Najveća koncentracija (1 000 nM) inhibirala je produkciju IL-5 (p < 0,05) i IFN-γ (p < 0,01), dok su sve primenjene koncentracije inhibirale produkciju IL-17 (p < 0,001). Takođe, piklidenozon je u svim primenjenim koncentracijama povećao produkciju IL-10 (p < 0,01). Zaključak. U netoksičnim koncentracijama, piklidenozon ispoljava anti-inflamacijske efekte povezane sa inhibicijom proliferacije i modulacijom produkcije citokina u kulturi PHA-stimulisanih PBMC.