Kokainska pluća - Vasiljević, Mira; Šarac, Sanja; Milić, Rade; Lazović-Popović, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Krek kokain (KK), potentna forma kokaina, poznata je po svom brzom i intenzivnom uticaju na centralni nervni sistem. Njegov štetan uticaj na respiratorni sistem obično se zanemaruje. Ova vrsta kokaina potiče od kokain-hidrohlorida, jedinjenja koje se ekstrahuje iz listova biljke koke (Erythroxylum coca). Različitim patofiziološkim mehanizmima, njegova farmakokinetika i interakcija sa respiratornim sistemom doprinose akutnom i hroničnom oštećenju pluća. Prikaz bolesnika. Prikazan je 35-godišnji muškarac sa progresivnom dispnejom i hroničnim oštećenjem pluća izazvanim dugogodišnjom zloupotrebom KK. Uočene su i morfološke promene u plućima, kao i abnormalnosti u testovima plućne funkcije. Bolesnik je lečen kombinovanom medikamentnom terapijom i uključen je u program podrške za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci. Primenjene terapijske mere dovele su do postepene redukcije simptoma i značajnog poboljšanja parametara testova plućne funkcije. Zaključak. Oštećenje pluća izazvano KK predstavlja klinički izazov sa dubokim posledicama za zdravlje i dobrobit bolesnika. Savetovanje o zloupotrebi supstanci, strategije prevencije recidiva i socijalne usluge podrške su ključne komponente sveobuhvatnog lečenja, kako bi se podržao oporavak bolesnika i sprečio recidiv.