Studija o efektu primene režima obuke zasnovanog na CDIO u ECMO obuci medicinskih sestara na odeljenju intenzivne nege - Zhu, Rui; Geng, Yufang; Wei, Yang; Liu, Nian; Li, Jingjing; Shao, Min (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Medicinske sestre na odeljenju intenzivne nege (intensive care unit – ICU) moraju imati napredne profesionalne veštine zbog prevelikog opterećenja, događaja visokog rizika kojima su izložene i čestih neslaganja između sestara i bolesnika. Cilj rada bio je da se ispita upotreba nastavnih modaliteta zasnovanih na konceptu, dizajnu, primeni i rukovanju (Conceive, Design, Implement, and Operate – CDIO) u obuci medicinskih sestara za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (extracorporeal membrane oxygenation – ECMO) na ICU i da se nađe način za povećanje kvaliteta obuke i profesionalnih sposobnosti. Metode. Studijom je obuhvaćeno 60 medicinskih sestara i 100 bolesnika na ICU, izabranih u periodu od januara 2020. do decembra 2021. godine. Bili su podeljeni na posmatranu grupu (PG) i kontrolnu grupu (KG) (u svakoj po 30 sestara i 50 bolesnika) na osnovu metoda obuke medicinskih sestara za ECMO. Grupa PG je koristila obuku zasnovanu na CDIO, dok je KG koristila uobičajenu obuku. Procenjivani su teorijsko znanje medicinskih sestara, osnovne veštine, zahtevnije veštine, skor Competency Inventory for Registered Nurses (CIRN), skor Critical Thinking Disposition Inventory-Chinese Version (CTDI-CV) i skor General Self-Efficacy Scale (GSES). Rezultati. Teorijsko znanje, osnovne veštine i profesionalne veštine medicinskih sestara bile su značajno veće (p < 0,05) u PG (95,34 ± 1,97, 56,84 ± 1,97, 36,19 ± 2,04) nego u KG (87,11 ± 2,82, 51,17 ± 2,42, 31,52 ± 2,38). Posle obuke, medicinske sestre u grupi PG imale su više rezultate kombinacije skorova CIRN, CTDI-CV i GSES (75,84 ± 9,59) u poređenju sa KG (67,35 ± 8,43, p < 0,05). Zaključak. Primena modaliteta zasnovanih na CDIO je korisna za obuku medicinskih sestara na ICU za ECMO. To može značajno povećati ishod procene, osnovnu kompetenciju, kritičko razmišljanje, samoefikasnost i samoučenje medicinskih sestara. Kvalitet obuke je daleko veći od tradicionalne obuke, što je čini vrednom promocije i primene.