Kvantitativna studija strukture pluća kod obolelih od HOBP na osnovu niskodozne Karlove iterativne rekonstrukcije - Ye, Yizhai; Li, Juehui; Wang, Weigen; He, Jianhua; Yang, Qi (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Karlova iterativna rekonstrukcija (KIR) niskom dozom je tehnika koja se često koristi u medicinskom snimanju. Iterativni algoritam smanjuje dozu rendgenskog zračenja istovremeno osiguravajući kvalitet slike, što ga čini sigurnijom i pogodnijom metodom snimanja. Cilj rada bio je da se analizira vrednost procene niskodozne KIR za strukturu pluća obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Metode. Studijom je obuhvaćeno ukupno 135 obolelih od HOBP podvrgnutih bronhoskopskoj biopsiji od avgusta 2022. do jula 2023. godine. Sprovedena je niskodozna KIR. Formirane su dve grupe prema strukturi pluća ispitanih bronhoskopskom biopsijom: grupa za remodelovanje disajnih puteva i grupa bez remodelovanja disajnih puteva. Upoređeni su indikatori ispitivanja KIR niskim dozama. Za analizu kliničkog značaja niskodozne KIR u proceni strukture pluća korišćene su receiver operating characteristic krive. Rezultati. Prema rezultatima ispitivanja rendgenskog snimka grudnog koša, remodeliranje disajnih puteva urađeno je kod 85 od 135 (62,96%) obolelih od HOBP. Senzitivnost, specifičnost i površina ispod krive vrednosti kompjuterizovane tomografije, vrednosti šuma, odnosa signal-šum i odnosa kontrast-šum iznosile su 0,976 vs. 0,965 vs. 0,953 vs. 0,980, 0,960 vs. 0,940 vs. 0,927 vs. 0,753, i 0,623 vs. 0,643 vs. 0,670 vs. 0,640, redom. Zaključak. Niskodozna KIR se pokazala kao veoma precizna i brza metoda za kvantitativno proučavanje strukture pluća kod obolelih od HOBP.