Optimizacija formulacije praha za suspenziju od semena biljke flixweed (Descurainia sophia L.), persijskog lekovitog napitka - Hesari, Zahra; Ebrahimi-Najafabadi, Heshmatollah; Beheshti-Kisomi, Sanaz; Naseri, Maryam; Parvinroo, Shirin (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Napitak od biljke flixweed (Descurainia sophia L.), koristi se u persijskoj medicini kao efikasan lek za konstipaciju. Smatra se da alil izotiocijanat (AITC), glavni sastojak eteričnog ulja biljke flixweed, reguliše gastrointestinalnu kontraktilnost. Cilj rada bio je da se uradi stabilizacija i poboljša ukus napitka od biljke flixweed, kao i da se utvrdi sadržaj AITC u semenkama ove biljke. Metode. Da bi se pripremila stabilna formulacija biljke flixweed sa poželjnim organoleptičkim svojstvima, optimalna količina tragakanta kao stabilizatora, stevije kao zaslađivača i praha limete i cimeta kao arome, pomešana je sa rastvorom biljke flixweed. Procenjivani su rokovi trajanja suspenzija na sobnoj temperature (25 ºC) i temperaturi u frižideru (5 ºC). Takođe su ispitivani i viskozitet i pH suspenzija. Konačno, eterično ulje biljke flixweed dobijeno je pomoću aparata Clevenger. Količina AITC u eteričnom ulju semena biljke flixweed određena je gasnom hromatografijom u kombinaciji sa masenom spektrometrijom (GH-MS). Rezultati. Na osnovu naših nalaza, dve formule, koje su uključivale seme biljke flixweed (5 g), steviju (83 g), cimet (300 mg) ili limetu (400 mg) i 100 mL vode, imale su optimalnu teksturu i organoleptička svojstva. Takođe, dodavanje 0,5% tragakant gume kao sredstva za suspendovanje, omogućilo je da se napitak od semena biljke flixweed stabilizuje. Iz 200 g semena ove biljke, ekstrahovano je 0,14 mL eteričnog ulja, što je odgovaralo 0,07% (v/w). Analizom pomoću GH-MS otkriveno je da svakih 100 g semena biljke flixweed sadrži 24,85 mg AITC, što odgovara 0,025% w/w. Zaključak. Zbog prisustva AITC u semenu biljke flixweed i povoljnih karakteristika suspenzije semena ove biljke, ta formulacija se u obliku kesice može predložiti kao biljni dodatak za industrijsku proizvodnju.