Bakterijska flora hroničnih venskih ulceracija nogu: promene tokom dvadesetogodišnjeg perioda - Matić, Mian; Matić, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Venske ulceracije nogu (VUN) su često kolonizovane različitim vrstama bakterija, što može dovesti do infekcije koja zahteva empirijsku terapiju antibioticima. Vrste bakterija i njihova osetljivost na antibiotike znatno variraju tokom vremena i u zavisnosti od geografske lokacije. Cilj istraživanja bio je da se utvrde trendovi promene uzročnih bakterija i osetljivosti na antibiotike kod bolesnika sa VUN u poslednje dve decenije. Metode. Istraživanje je sprovedeno u tercijarnoj dermatovenerološkoj klinici. Podaci o mikrobiološkoj analizi briseva uzetih od bolesnika sa VUN prikupljani su tokom dva uzastopna meseca, u tri vremenska perioda: 2001, 2014. i 2020. godine. Rezultati. Istraživanjem je obuhvaćeno 250 bolesnika, podeljenih u tri grupe. Prva grupa (2001) imala je 111 učesnika, druga grupa (2014) imala je 64, a treća grupa (2020) 75 učesnika. Od 250 briseva poslatih na mikrobiološku analizu, rezultat je bio negativan kod samo 4 (1,6%) uzorka. U 2001. godini identifikovano je 31,83% Gram-pozitivnih (G+) i 68,13% Gram-negativnih (G-) bakterija. Tokom 2014. godine, odnos G+ i G- bakterija bio je 27,18% vs. 72,82%. U 2020. godini, dominacija G- bakterija postala je još izraženija, sa 89,86% u poređenju sa 10,14% G+ (p < 0,001). U 2001. godini, Pseudomonas (P.) aeruginosa (26,54%) bila je pretežna G- bakterija, dok je Staphylococcus (S.) aureus (24,78%) bila najčešća G+ bakterija. U 2014. godini, P. aeruginosa (30,10%) i S. aureus (23,30%) i dalje su preovlađivali. Do 2020. godine, učestalost javljanja P. aeruginosa (35,14%) je dodatno povišena, dok je učestalost S. aureus (7,43%) značajno smanjena (p < 0,001). Osetljivost na antibiotike varirala je tokom godina, pri čemu su stariji antibiotici pokazivali smanjenu efikasnost, dok su novije klase pokazale povećanu osetljivost. Zaključak. Tokom perioda istraživanja, došlo je do značajnog prelaska ka dominaciji G- bakterijske flore, posebno P. aeruginosa. Obrasci rezistencije na antibiotike su se takođe menjali. Ova studija naglašava značaj lokalnog praćenja bakterijske flore kod VUN i profila otpornosti na antibiotike.