Bibliometrijska analiza 200 najcitiranijih radova časopisa Vojnosanitetski pregled - Golubović, Jagoš; Golubović, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Vojnosanitetski pregled (VSP) je naučni i stručni časopis Univerziteta odbrane u Beogradu, Srbija. VSP je časopis sa recenziranim radovima, koji objavljuje širok spektar naučnih i stručnih članaka. Cilj studije bio je da se izvrši bibliometrijska analiza 200 najcitiranijih članaka objavljenih u VSP-u, i da se procene uticaj, značaj i naučni doprinos časopisa. Metode. Korišćenjem baze podataka Web of Science (WoS) Core Collection (WoSCC), analizirano je 2 664 članaka objavljenih od 2008. do 31. decembra 2022. godine, sa fokusom na broj citata, produktivnost autora i mreže saradnje. Rezultati. Analiza je pokazala da je većina najcitiranijih članaka potekla iz srpskih institucija, pri čemu je Univerzitet u Beogradu imao najplodniji doprinos. Identifikovano je prvih pet najcitiranijih autora kao i najcitiraniji članak, i zapažen je trend porasta značaja istraživanja bioaktivnih jedinjenja. Uočena je i promena u korišćenju ključnih reči tokom vremena, koja odražava promene u istraživačkim trendovima u okviru časopisa. Analiza mreže saradnje pokazala je snažno grupisanje vodećih autora, što ukazuje na kulturu saradnje koja doprinosi uticaju časopisa. Zaključak. Isticanjem važnosti ciljanih saradnji evidentno je da je održavanje i proširivanje uticaja časopisa na naučnu zajednicu ključno za unapređenje medicinskih istraživanja. Uprkos ograničenjima, kao što je oslanjanje na samo jednu bazu podataka, nalazi pružaju dragocene uvide u ulogu časopisa u unapređenju medicinskog istraživanja i naglašavaju važnost ciljanih saradnji.