COVID-19 pandemija i stopa vakcinacije kod obolelih od psorijaze lečenih biološkim lekovima: iskustvo jednog centra - Milčić, Danijela; Malinić, Marija; Ćirković, Andja; Krupniković, Doroteja; Milinković Srećković, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Psorijaza je hronična, genetski uslovljena bolest, posredovana imunskim mehanizmima, koja se manifestuje pojavom eritematoznih plakova sa skvamom. Lečenje podrazumeva konvencionalnu i biološku terapiju. Bolest izazvana korona virusom 2019. (coronavirus disease 2019 – COVID-19) izazvala je zabrinutost za obolele od psorijaze koji se leče imunosupresivnim lekovima, posebno biološkom terapijom. Iako na početku pandemije nije bilo dovoljno podataka o efikasnosti i bezbednosti vakcine protiv COVID-19 kod obolelih od psorijaze na biološkoj terapiji, Nacionalna fondacija za psorijazu (Sjedinjene Američke Države) preporučila je vakcinaciju protiv COVID-19 kod ovih bolesnika. Cilj studije bio je da se ispita uticaj COVID-19 na kliničku sliku i kvalitet života obolelih od psorijaze koji su lečeni biološkom terapijom, kao i da se ispita efikasnost biološke terapije tokom pandemije. Metode. Retrospektivna studija preseka sprovedena je na Klinici za dermatologiju i venerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u periodu od marta 2020. do januara 2022. godine. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tokom konsekutivne hospitalizacije obolelih od psorijaze lečenih biološkom terapijom. Rezultati. Istraživanje je obuhvatilo 181 bolesnika obolelih od psorijaze podeljenih u dve grupe. Bolesnici iz obe grupe lečeni su različitim biološkim lekovima (ustekinumab kod 63,0% i sekukinumab kod 37,0% bolesnika). Kod njih je postignuto značajno poboljšanje kliničke slike, koja je praćena tokom dve godine [Psoriasis Area and Severity Index (PASI) pre lečenja: 14,1 (0–50,5) i posle lečenja: 1,2 (0–49,7), p < 0,001], i kvaliteta života [Dermatology Life Quality Index (DLQI) pre lečenja: 15,0 (0–34) i posle lečenja: 0 (0–28), p < 0,001]. Zbog nezadovoljavajućeg terapijskog odgovora kod 4 (2,2%) bolesnika, sekukinumab je zamenjen ustekinumabom. Vakcinu protiv COVID-19 primilo je 53,0% bolesnika, ali je sve tri doze primilo samo 20,4% bolesnika. Infekcija virusom severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) potvrđena je kod 64 (35,4%) bolesnika a 68,0% od ukupnog broja zaraženih obolelo je pre prve doze vakcine. Terapija biološkim lekovima bila je odložena zbog SARS-CoV-2 infekcije kod 52 (28,7%) bolesnika, od kojih je 11 (21,2%) imalo pogoršanje psorijaze. Zaključak. Stopa vakcinacije obolelih od psorijaze koji su primali biološku terapiju bila je jedva 50,0%, a približno trećina vakcinisanih bolesnika imala je blaži oblik COVID-19. Biološka terapija bila je uspešna bez obzira na privremeni prekid kod pojedinih bolesnika usled COVID-19 i pogoršanja psorijaze u tom periodu. Biološka terapija je bila uspešna bez obzira na privremeni prekid lečenja koji je nastao usled početka pandemije COVID-19 i pogoršanja psorijaze kod pojedinih bolesnika u tom periodu.