Jačanje psihološke otpornosti: efikasnost autogenog treninga farmaceuta zaposlenih u javnim apotekama - Jocić, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Psihološka otpornost (PO) je od suštinskog značaja za zdravstvene radnike poput farmaceuta zaposlenih u javnim apotekama. Ona im omogućava da efikasno prevazilaze svakodnevne izazove. Autogeni trening (AT) se pojavio kao obećavajuća psihološka tehnika za unapređenje PO i smanjenje stresa u ovoj populaciji. Cilj rada bio je da se ispita uticaj AT na PO farmaceuta zaposlenih u javnim apotekama. Metode. U istraživanje su bili uključeni licencirani farmaceuti zaposleni u javnim apotekama. Učesnici su dobili informacije o ciljevima i postupcima istraživanja. PO je procenjivana korišćenjem skale koja je merila pet domena: Samopouzdanje, Agilnost, Savladavanje stresa, Međuljudske odnose i Razvojno mišljenje. Koristeći dizajn kontrolisanog ispitivanja, učesnici su nasumično podeljeni na dve eksperimentalne grupe, koje su bile podvrgnute AT, i na kontrolnu grupu, koja nije bila podvrgnuta AT. Statističke analize, uključujući Kruskal-Volisov test i Vilkoksonov test ranga, korišćene su za analizu podataka. Rezultati. Učesnici koji su prošli kroz AT pokazali su statistički značajno poboljšanje PO u poređenju sa kontrolnom grupom, posebno u domenima Samopouzdanje, Savladavanja stresa i Međuljudski odnosi. Takođe, primećen je značajan pomak ka višim PO kategorijama u eksperimentalnim grupama nakon intervencije. Zaključak. AT, kao intervencija za unapređenje PO i smanjenje stresa među farmaceutima zaposlenim u javnim apotekama, se čini obećavajućom. Uključivanje AT u smernice za praksu i obrazovanje farmaceuta može značajno uticati na dobrobit farmaceuta i ishode lečenja bolesnika.