Akrometastaza kao prvi znak karcinoma pluća - Tomić, Miroslav; Jovanović, Mladen; Tomić, Mirjana; Živojinov, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod. Metastaze u kostima koje se javljaju distalno od zgloba lakta ili kolena nazivaju se akrometastaze. Akrometastaze čine samo 0,1% svih metastaza kostiju, ali samo 0,007% do 0,3% njih javlja se u kostima stopala ili šake. Kod 10% bolesnika, metastaze kostiju javljaju se kao prvi znak prethodno nedijagnostikovanog primarnog tumora. Prikaz bolesnika. Muškarac star 64 godina javio se u bolnicu zbog bolnog oticanja i crvenila petog prsta dominantne šake. Radiografski je dijagnostikovana osteoliza proksimalne falange petog prsta šake. Postavljena je radna dijagnoza osteomijelitisa i flegmone proksimalne falange. Nakon izvršene incizione drenaže, intraoperativno je primećena tumorska masa. Izvršena je amputacija prsta na nivou metakarpofalangealnog zgloba. Patohistološkom analizom utvrđena je metastaza skvamocelularnog karcinoma. Posle kompjuterizovane tomografije pluća i bronhoskopije sa biopsijom, postavljena je dijagnoza skvamocelularnog karcinoma bronha. Bolesniku je započeta hemioterapija. Tokom primene drugog ciklusa, došlo je do fatalnog ishoda. Zaključak. Kada se akrometastaza dijagnostikuje, potrebno je izvršiti patohistološku potvrdu i utvrditi lokalizaciju primarnog tumora, jer pravovremeno započinjanje inovativne imunoterapije i ciljane terapije može promeniti medijanu preživaljvanja tih bolesnika.