Uticaj svakodnevnog korišćenja različitih moment-ključeva za dentalne implantate na tačnost i ponovljivost njihovog učinka: in vitro studija - Ilić, Gavrilo; Vulović, Stefan; Marković, Aleksa; Lazić, Zoran; Dragović, Miroslav; Todorović, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Klinički uspeh protetske rehabilitacije nakon postignute oseointegracije implantata zavisi od uticaja nekoliko faktora, od kojih je razlabavljivanje šrafa čest faktor i u velikoj meri je povezano sa neadekvatnim zatezanjem upotrebom moment-ključeva. Iako je proizvođač inicijalno kalibrisao ključeve, veoma je važno proceniti njihovu funkciju nakon korišćenja tokom određenog vremenskog perioda. Cilj ove studije bio je da se proceni tačnost i ponovljivost učinka moment-ključeva za implantate u postizanju potrebnog stepena zatezanja, pre i posle njihovog korišćenja tokom godinu dana. Metode. Dva tipa moment- ključeva su korišćena u studiji: beam-tip i toggle-tip. Četiri različite marke beam-tipa ključeva koji su korišćeni u studiji su označeni kao Beam 1 – Beam 4, a tri različite marke toggle-tipa ključeva su označene kao Toggle 1 – Toggle 3 u skladu sa njihovim dizajnom. Vrednosti obrtnog momenta koje su postigli ključevi merene su i analizirane pomoću One-Samples t-testa, Independent-Samples t-testa i Mann-Whitney U testa. Bland-Altman-ov test odstupanja korišćen je kao indeks tačnosti, dok je Forkman-ov test poređenja koeficijenata varijacije (KV) skupova podataka korišćen kao indeks ponovljivosti. Rezultati. Svi moment-ključevi osim novih Beam 2 i Beam 3, pokazali su razlike između prosečne izmerene vrednosti i ciljne vrednosti obrtnog momenta. Utvrđene su razlike u prosečnim izmerenim vrednostima obrtnih momenata između svih korišćenih i novih ključeva. Veće odstupanje primećeno je kod Toggle 1, Toggle 2 i Toggle 3 modela, dok je manje odstupanje zabeleženo između korišćenih i novih ključeva Beam 1 i Beam 3. Kada su upoređivani KV korišćenih i novih ključeva, Beam 1, Beam 4, Toggle 1 i Toggle 2 su pokazali značajne razlike, dok se KV za Beam 2, Beam 3 i Toggle 3 nisu značajno razlikovali. Zaključak. U poređenju sa toggle-tipom, moment-ključevi beam-tipa nude veću tačnost u postizanju ciljne vrednosti obrtnog momenta. Vrednost obrtnog momenta se nakon starenja/korišćenja pogoršava kod svih ključeva i izraženiji je kod uređaja toggle-tipa.