Stimulacija teta praskovima pojačava ekspresiju nestina kod eksperimentalnog autoimunskog encefalomijelitisa - Ninković, Milica B.; Milosavljević, Petar; Maličević, Bojana; Stojanović, Ivana; Ilić, Tihomir V.; Ilić, Nela; Stevanović, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Multipla skleroza (MS) je bolest nervnog sistema posredovana imunskim mehanizmima u kojoj dolazi do oštećenja mijelinskog omotača u toku procesa neurodegeneracije. Eksperimentalni autoimunski encefalomielitis (EAE) je animalni model MS, u kome obnavlјanje mijelina i remijelinizacija aksona mogu poboljšati preživlјavanje neurona. Cilj rada bio je da se proceni aktivacioni kapacitet neuronskog tkiva pod uticajem autoimunskog zapaljenja i intermitentne (i) stimulacije teta praskovima (theta burst stimulation – TBS) ili kontinuirane (continuous – c) TBS (cTBS), na osnovu profila ekspresije nestina u astrocitima, oligodendrocitima i neuronima. Metode. Dva oblika TBS – iTBS i cTBS su korišćena za produženje perioda tokom koga aksoni mogu biti remijelinizovani. Ispitivan je uticaj iTBS i cTBS protokola na ekspresiju nestina sa glijalnim fibrilarnim kiselim proteinom, mijelin baznim proteinom (MBP) i neuronalnim nuklearnim proteinom u kičmenoj moždini pacova. Promene na molekulskom nivou su praćene primenom imunofluorescentne metode. Rezultati. Dobijeni rezultati su pokazali da oba protokola (iTBS i cTBS) povećavaju ekspresiju nestina i MBP i redukuju astrogliozu u kičmenoj moždini EAE pacova. Zaklјučak. Terapijski potencijal TBS u EAE doprinosi pobolјšanju intrinzične sposobnosti za oporavak od povrede kičmene moždine.