Socio-demografski faktori povezani sa zavisnošću od interneta kod adolescenata u Srbiji - Pjevač, Ana; Safiye, Teodora; Jovanović, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Termin „zavisnost od interneta” (ZoI) opisuje kompulzivno ponašanje koje je povezano sa bilo kojom aktivnošću na internetu koje ometa svakodnevne društvene interakcije. Cilj rada bio je da se utvrde faktori rizika i prediktori razvoja ZoI kod adolescenata. Metode. Podaci u ovom istraživanju prikupljeni su uz pomoć online upitnika sačinjenog od demografskih podataka, pitanja u vezi sa upotrebom interneta i Testa za ispitivanje zavisnosti od interneta (verzija za adolescente). Rezultati. Ukupno 1 669 ispitanika učestvovalo je u ovom istraživanju; 1 040 (62,3%) ispitanika bilo je ženskog pola, 590 (35,4%) muškog i 39 (2,3%) ispitanika nije želelo da se izjasni po pitanju polne pripadnosti. Prosečno životno doba ispitanika bilo je 15,09 ± 1,757 godina. Značajni faktori u modelu multivarijantne faktorske analize bili su životno doba, učestalost upotrebe psihoaktivnih supstanci, svrha i vreme provedeno na internetu (p < 0,05). Rezultati analize pokazuju da su viši rizik od razvoja ZoI imali adolescenti koji su provodili 1–3 sata i više od 3 sata dnevno na internetu (2,8 i 8,2 puta, redom). Povećanjem broja godina za jednu jedinicu (godinu) rizik od razvoja ZoI smanjivao se za 11,3%. Zaključak. Ovim istraživanjem dokazana je povezanost između ZoI i životnog doba, učestalosti upotrebe psihoaktivnih supstanci, svrhe i vremena provedenog na internetu. Važno je istaći dobjene rezultate kako bi prosvetni radnici i svi oni koji rade sa decom kreirali ciljane programe prevencije razvoja ZoI kod adolescenata.