Uticaj psiholoških faktora na učestalost i percepciju postendodontskog bola - Mijailovic, Marija; Kolak, Veljko (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Postendodontski bol (PB) se opisuje kao neugodan osećaj ili bolna osetljivost koja se javlja u roku od nekoliko sati ili nekoliko dana posle endodontske terapije zuba. Cilj rada bio je da se proceni moguća povezanost između psiholoških faktora i učestalosti i opažanja PB. Metode. Uzorak studije činilo je 140 pacijenata čiji su sekutići, očnjaci ili premolari bili indikovani za lečenje kanala korena zuba (KKZ), bez prisustva periapikalne lezije. Terapijsku proceduru izvodio je isti terapeut, specijalista endodoncije, a identičan klinički protokol korišćen je za sve pacijente. Za psihometrijsku procenu korišćena je Skala stresa, anksioznosti i depresije (Depression Anxiety Stress Scale 21 – DASS-21). Intenzitet PB procenjivan je upotrebom Vizuelno analogne skale u različitm intervalima (24, 48 i 72 sata i nedelju dana kasnije). Rezultati. Prisustvo postoperativnog bola prijavilo je 63,6% ispitanika. Velika većina ispitanika ocenila je intenzitet bola kao blag, a bol se značajno smanjivao tokom ispitivanih vremenskih intervala. Učesnici studije sa ispoljenim višim stepenom depresije, anksioznosti i stresa prijavili su značajno veći intenzitet bola. Multivarijantnom logističkom regresionom analizom utvrđeno je da su tip zuba koji je lečen (p = 0,001) i visoki stepen anksioznosti (p = 0,035) bili direktno povezani sa pojavom bola posle terapije. Zaključak. Psihološki faktori, kao što su depresija, stres i anksioznost, uticali su na opažanje bola posle lečenja KKZ, a visok stepen anksioznosti bio je direktno povezan sa učestalošću pojave bola nakon terapije.