Poređenje skora DECAF i skora DECAF+Laktat u predikciji mortaliteta kod bolesnika sa akutnim pogoršanjem HOBP - Tanrikulu, Gulcan; Guven, Ramazan; Korkut, Semih; Kalafat, Utku Murat; Duz, Dilan; Avci, Akkan; Dogan, Serkan (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je hroničan proces koji napreduje sa egzacerbacijama. Da bi se predvidela smrtnost obolelih, sprovode se razne studije. Među rutinskim testovima koji se koriste za praćenje i lečenje bolesti u hitnoj pomoći, posebno se nastoji da se pronađu testovi koji su smisleni i dijagnostički. Cilj rada bio je da se uporedi skor DECAF i skor DECAF+Laktat i ispita značaj skora DECAF+Laktat u predikciji smrtnosti kritično obolelih bolesnika sa pogoršanjem HOBP. Metode. Prospektivnom multicentričnom studijom obuhvaćeno je 435 bolesnika iz dva centra. U studiju su uključeni bolesnici koji su se javili u odeljenje hitne pomoći sa akutnim pogoršanjem HOBP i koji su odgovarali definiciji kritično bolesnih prema skoru quick Sequential Organ Failure Assessment (qSOFA). Prognostičke vrednosti skorova upoređene su korišćenjem analize receiver operating characteristic (ROC) krive. Efikasnost bodovanja 28-dnevnog mortaliteta upoređena je korišćenjem logističke regresione analize. Rezultati. Za 435 bolesnika izračunati su osetljivost, specifičnost i area under the curve (AUC) za laktate, DECAF i DECAF+Laktat skorove, koji su bili statistički značajni u ROC analizi za predikciju mortaliteta: 50%, 90,2%, 0,711, odds ratio (OR): 0,622 [95% confidence interval – CI: 1,573–2,203]; 57,6%, 64,3%, 0,654, OR: 0,618 (95%CI: 1,501–2,291%); 60,1%, 75,4%, 0,744, OR: 0,790 (95%CI: 1,826–2,659), redom. Svako povećanje jedinice u skoru DECAF+Laktat povećavalo je rizik od smrtnosti za 2,203. Zaključak. Kao rezultat naše studije, verujemo da je skor DECAF+Laktat efikasniji sistem bodovanja od skora DECAF, kao prediktor mortaliteta kod kritično obolelih osoba sa pogoršanjem HOBP.