Ekspresija komponenti renin-angiotenzin sistema u humanom karotidnom plaku - Kolaković, Ana; Bundalo, Maja; Djurić, Tamara; Končar, Igor; Stanković, Alksandra; Živković, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Renin-angiotenzin sistem (RAS) povezan je sa razvojem ateroskleroze (As), uključujući njen nastanak i progresiju. Pored dobro poznatog angiotenzin-konvertujućeg enzima (angiotensin-converting enzyme – ACE), dva nova člana RAS familije povezana su sa remodelovanjem zidova krvnih sudova – ACE2 kao homolog ACE i kolektrin [transmembrane protein 27 (TMEM27)] kao homolog ACE2. Do sada je mali broj studija ispitivao ekspresiju komponenti RAS sistema u tkivu uznapredovalog karotidnog plaka (KP) u odnosu na pol bolesnika i fenotip plaka (FP). Postoje dva tipa KP definisana primenom ultrazvuka – fenotip hipoehogenog plaka (HoP) i fenotip hiperehogenog plaka (HerP). Cilj rada bio je da se ispita da li postoji korelacija između ekspresije komponenti RAS u KP i pola i FP bolesnika. Metode. Ispitano je 74 bolesnika sa uznapredovalim KP koji su bili podvrgnuti operativnoj proceduri karotidne endarterektomije. Ekspresija komponenti RAS sistema u tkivu plaka utvrđena je lančanom reakcijom polimeraze u realnom vremenu (real-time polymerase chain reaction) primenom eseja TaqMan® tehnologije i metode Western blot-a. Dvosmerna analiza varijanse i Tukey post-hoc test korišćeni su za statističku obradu rezultata. Rezultati. Nije utvrđena interakcija FP i pola bolesnika u uticaju na relativnu ekspresiju informacione RNK (iRNK) za ACE i TMEM27 (p > 0,05). U 56,06% uzoraka plaka nije detektovana ekspresija iRNK za ACE2. U plakovima u kojima je detektovana ekspresija iRNK za ACE2, njen nivo bio je viši kod žena sa HoP u poređenju sa ženama sa HerP (p < 0,001). U grupi bolesnika sa fenotipom HoP, žene su imale viši nivo iRNK za ACE2 nego muškarci (p < 0,05). U grupi muškaraca, nivoi ekspresije ACE proteina bili su značajno niži u fenotipu HoP u poređenju sa HerP (p < 0,001). Žene sa fenotipom HoP imale su značajno viši nivo ACE proteina u poređenju sa muškarcima sa HoP (p < 0,0001). Zaključak. Naši rezultati pokazali su da postoje promene nivoa ekspresije ACE i ACE2, na nivou proteina i iRNK u uznapredovaloj karotidnoj As. Te promene zavise od pola i FP i mogu ukazivati na to da balans ose RAS/ACE/ACE2 koji postoji u zdravom krvnom sudu postaje poremećen tokom remodelovanja zida krvnog suda usled As.