Da li je bolničko medicinsko osoblje sposobno da održava rezilijentnost bolnice na katastrofu? - Georgieva Georgieva, Mariya; Stefanov Kostadinov, Rostislav; Anastasova Semerdjieva Filipova, Mariya (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. U slučaju katastrofe, neophodno je da medicinsko osoblje pokaže operativnu komponentu rezilijentnosti na katastrofu, koja zahteva određeno znanje i veštine u vezi sa algoritmima medicinskog odgovora na katastrofe. Cilj rada bio je da se analizira pripremljenost zdravstvenih radnika bolnice za održavanje rezilijentnosti bolnica na katastrofe. Metode. U periodu od jula do septembra 2019. godine, sprovedeno je anonimno ispitivanje 295 zdravstvenih radnika, zaposlenih u bolnicama na teritoriji grada Plovdiva, Bugarska. U statističkoj analizi podataka korišćeni su Pearson-ov χ2 test, Student-ov t-test i grafička analiza. Rezultati. Većina medicinskog osoblja, odnosno 85,8%, smatra da se vežbe vezane za slučaj katastrofe ne održavaju redovno u bolnicama, 30,8% smatra da je period obuke bio kraći od dve godine, a većina, odnosno 86,1%, nije učestvovala u vežbama. Zaključak. Zbog neredovnog izvođenja vežbi i malog broja učesnika u njima, nije održavan visok nivo pripremljenosti za odgovor na katastrofe u bolnicama na teritoriji regiona Plovdiva. Stoga je potrebno uvesti poseban program obuke i vežbi jednom godišnje, što bi trebalo da ima povoljan efekat na povećanje pripremljenosti zdravstvenog osoblja za katastrofe i poboljšanje operativne rezilijentnosti bolnice.