Procena renoprotektivne efikasnosti terapije inhibitorima natrijum-glukoznog kotransportera tipa 2 kod bolesnika sa hroničnom bolešću bubrega: prospektivna studija - Karadžić Ristanović, Vidna; Gajić, Selena; Bontić, Ana; Pavlović, Jelena; Kezić, Aleksandra; Radovanović, Jovana; Radović, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Hronična bolest bubrega (HBB) predstavlja globalni zdravstveni problem, povezan sa povećanim kardiovaskularnim rizicima i preranom smrtnošću. Proteinurija je ključni prognostički pokazatelj ishoda HBB. Inhibitori natrijum-glukoznog kotransportera tipa 2 (NGKT2) pokazuju potencijal za smanjivanje proteinurije i usporavanje progresije HBB. Cilj rada bio je da se utvrdi uticaj terapije inhibitorima NGKT2 na bolesnike sa HBB procenom promene u nivou serumskog kreatinina (sKr), 24-časovne (24h) proteinurije (PU), brzine glomerularne filtracije (glomerular filtration rate – GFR) i krvnog pritiska (KP). Metode. U prospektivnu studiju bilo je uključeno 79 bolesnika sa HBB, praćenih tokom godinu dana. Bolesnici su primali inhibitor NGKT2 (dapagliflozin) jednom dnevno (10 mg), a merenja određenih parametara sprovedena su na početku terapije, šest meseci kasnije i godinu dana posle početka terapije. Studijom su procenjivane vrednosti sKr, 24h PU, GFR, sistolnog KP (KPs), dijastolnog KP (KPd), mokraćne kiseline (MK), ukupnog holesterola (UH), triglicerida (Tg), holesterola niske gustine (low density lipoprotein – LDL), natrijuma (Na+) i kalijuma (K+). Rezultati. Tokom godinu dana praćenja, pokazane su značajne promene u nivoima MK (5,36, 4,99, 4,94 mg/dL, redom; p = 0,032), 24h PU (662,60, 574,11, 417,09 mg/dL, redom; p = 0,028), kao i KPs (128,44, 125,64, 126,12 mmHg, redom; p = 0,026). Nisu zapažene značajne varijacije u vrednostima za GFR, KPd, sKr, UH, Tg, LDL i K+. Nivo Na+ pokazao je primetno smanjenje (148,21, 147,57, 146,41 mmol/L, redom; p = 0,021). Zaključak. Studija ukazuje na postojanje potencijalne koristi od inhibitora NGKT2 u lečenju bolesnika sa HBB.