Uticaj dentalnih lakova na mikrotvrdoću i hrapavost površine restaurativnih materijala: in vitro studija - Lovrić, Jovana; Marković, Milisav; Bulajić, Marko; Zeljković, Saša; Ilić, Jana; Dolić, Olivera (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Dentalni karies je multifaktorska bolest koja za krajnji rezultat ima demineralizaciju zubnog tkiva, a Svetska zdravstvena organizacija ga je označila kao najrasprostranjeniju bolest u svetskoj populaciji. Dentalni lakovi su se pokazali efikasnim u prevenciji karijesa kod dece. Cilj rada bio je da se istraži način na koji zubni lakovi, od kojih je jedan sadržao fluor a drugi kazein fosfopeptid-amorfni kalcijum fosfat (KFP-AKF), utiču na mikrotvrdoću i hrapavost tri najčešće korišćena restaurativna materijala u pedijatrijskoj stomatološkoj praksi [smolom modifikovani stakleno-jonomerni cement (SJC), visokoviskozni SJC i mikrohibridni kompozit (MHKOMP)]. Metode. U studiju je bilo uključeno 60 diskova i 60 pločica, od kojih je po 20 diskova i 20 pločica bilo napravljeno od jednog od ukupno tri restaurativna materijala. Uzorci su nakon pripreme, inkubacije i sledstvenog bazičnog merenja, podeljeni u dve podgrupe (sa po 30 diskova i 30 pločica), od kojih je svaka tretirana fluoridnim ili KFP-AKF lakom, prema tačno utvrđenom protokolu. Nakon tretiranja lakovima, na svim uzorcima je ponovo testirana mikrotvrdoća i hrapavost. Rezultati. Primenom fluoridnog ili KFP-AKF laka povećala se mikrotvrdoća MHKOMP i smolom modifikovanog SJC, ali se smanjila mikrotvrdoća visokoviskoznog SJC. Hrapavost je bila izraženija kod kompozitnog materijala, kao i kod smolom modifikovanog SJC. Zaključak. Profilaktički lakovi koji sadrže fluor i kalcijum imaju potencijal da promene mikrotvrdoću i hrapavost zubnih nadoknada i zbog toga je veoma važno pažljivo izabrati odgovarajući lak.