Povezanost između visoko osetljivog C-reaktivnog proteina i krvnog pritiska nezavisna od životnog doba kod sredovečnih osoba - Zhao, Huijun; Lu, Yiwen; Niu, Junjie; Bian, Hong; Kuang, Xingya (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Sve više dokaza ukazuje na to da je visoko osetljivi C-reaktivni protein (high-sensitivity C-reactive protein ˗ hs-CRP) pouzdan biomarker kod bolesnika sa hipertenzijom. Dok je veza između hipertenzije i životnog doba dobro utvrđena, veza između hs-CRP i životnog doba još uvek nije dovoljno jasna. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost između hs-CRP i životnog doba, indeksa telesne mase (ITM) i krvnog pritiska kod osoba srednjih godina. Metode. Ova studija preseka sprovedena je u Šangaju, u Kini i uključila je podatke o 1 677 zdravih muških ispitanika, od 18 do 50 godina, i 1 127 zdravih ženskih ispitanika, od 19 do 49 godina, koji su prikupljeni tokom redovnih zdravstvenih pregleda. Beleženi su hs-CRP, ITM, sistolni krvni pritisak (SKP), i dijastolni krvni pritisak (DKP). Rezultati. Ispitanici su prvo bili podeljeni prema životnom dobu u četiri grupe, kvartilno, u kojima je utvrđen porast BMI, SKP i DKP, ali ne i hs-CRP. Zatim su ispitanici podeljeni kvartilno u četiri grupe, prema hs-CRP u kojima je utvrđen porast vrednosti BMI, SKP i DKP, ali ne i starosti. Na kraju, korišćenjem Pearson-ove korelacije, nađena je pozitivna korelacija između hs-CRP, ITM, SKP i DKP, ali ne i korelacija između životnog doba i hs-CRP. Zaključak. Životno doba je verovatno pridruženi faktor, jer je u korelaciji sa SKP, DKP i ITM, ali nije u direktnoj korelaciji sa hs-CRP.